Vox abandona la comissió de reconstrucció pel pacte del govern espanyol amb Bildu

La ministra d'Igualtat portarà una proposta de permís retribuït per a pares i mares que hagen de reincorporar-se als llocs de treball.

Iván Espinosa de los Monteros, al Congrés
Iván Espinosa de los Monteros, al Congrés / Europa Press

Els quatre grups de treball de la comissió que debatrà al Congrés les propostes per a la recuperació socioeconòmica d’Espanya després de la pandèmia han començat a treballar aquest dijous. Els diputats de Vox han decidit abandonar la comissió en senyal de protesta per l'acord sobre la derogació de la reforma laboral entre el PSOE, Unides Podem i Bildu, que consideren una “deslleialtat” als grups parlamentaris.

A l'inici de la reunió del grup de treball que abordarà qüestions relatives a la Unió Europea, el portaveu parlamentari de la formació d'ultradreta, Iván Espinosa de los Monteros, ha explicat que “davant de la falta de sentit d'estat” que suposa aquest acord amb els “filoetarres” de Bildu i davant de “la falta de voluntat de reconstruir absolutament res”, Vox abandonarà els grups de treball.

Els populars també s'han mostrat crítics amb aquest pacte i la vicepresidenta segona del Congrés i diputada del PP, Ana Pastor, ha demanat que la comissió per a la reconstrucció s'allunye de pactes “foscos” i evite transformar-se, així, en “un paperot”. A més, ha reclamat una confirmació que no existeix ja un acord com aquest que faça inútils els debats.

Permís retribuït per a pares i mares que hagen de tornar al treball

D'altra banda, el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha avançat que la ministra d'Igualtat, Irene Montero, presentarà a la comissió de reconstrucció una proposta de permís retribuït per a pares i mares que hagen de reincorporar-se als llocs de treball mentre els fills continuen a casa per la suspensió de l'activitat a les guarderies i als col·legis a conseqüència de la crisi sanitària.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Iglesias ha explicat la necessitat de buscar “mecanismes que protegisquen les famílies”. “És un tema que està fent mal a molta gent, atés que no hi ha escoles infantils ni col·legis tenen enormes dificultats per a conciliar la vida laboral i familiar”, ha explicat. A més, ha reconegut que, encara que hi haja la possibilitat de reducció de jornada per a cuidar els fills, aquesta implica una disminució del salari

Quatre grups de treball

La comissió de la reconstrucció econòmica i social té quatre grups de treball. Un de política sanitària, que dirigirà Isabel Borrego, del PP; un altre de la reactivació econòmica, que encapçalarà la socialista María Luz Martínez Seijo; un de Política Social, que coordinarà Enrique Santiago, d'Unides Podem; i el popular Guillermo Mariscal portarà les regnes dels afers europeus.

D’acord amb el calendari de treball d’aquesta comissió, a finals de juny estaran redactades les conclusions, perquè es puguen aprovar al Congrés, com a molt tard, a principis de juliol.

Cadascun d’aquests grups tindrà 20 membres, dos per formació parlamentària i, com a novetat, persones alienes a la cambra també integraran aquests equips. Cada grup parlamentari nomenarà dos representants per bloc temàtic: un diputat i l'altre podrà ser un expert o un representant social o institucional.

La comissió que presideix el socialista Patxi López també anirà posant data a aquesta primera llista d'unes quaranta compareixences de ministres i d'experts independents. La primera persona citada serà la vicepresidenta primera del govern, Carmen Calvo, que compareixerà dimarts que ve.

També et pot interessar

stats