Vora 450 contagis diaris més i un augment del 287% en les hospitalitzacions dos mesos després d'acabar l'estat d'alarma

La conselleria notifica 457 nous contagis, alguns vinculats a 24 brots, i dos noves morts. Hi ha 298 pacients amb Covid-19 ingressats.

Un sanitari pren la temperatura a un home abans d'accedir a un centre de salut
Un sanitari pren la temperatura a un home abans d'accedir a un centre de salut / Mariscal (Efe)

Dos mesos després d’alçar-se l’estat d’alarma, la Comunitat Valenciana acumula 457 nous contagis. Són 454 més dels que es registraven el 21 de juny, data en què va començar la “nova normalitat” perquè es donava per superada la primera onada de la pandèmia. Seixanta dies després d’aquell alé que va suposar deixar arrere l’estat d’alarma, el territori valencià presenta 24 brots i 1.495 víctimes acumulades, ja que aquest divendres Sanitat Universal ha notificat dues morts més.

Les hospitalitzacions de pacients amb Covid-19 també són significativament superiors a les d’aquella data. Des d’aleshores s’han disparat un 287%, donat que el 21 de juny hi havia 77 pacients ingressats, i aquest divendres la xifra escala fins els 298. Tot i aquest meteòric increment, hi ha huit persones menys que ahir als hospitals valencians: 13 als centres de les comarques del nord, 81 a les del sud i 204 a les del centre.

Aquest preocupant repunt és encara més cridaner si s’atén a les hospitalitzacions de fa un mes. El 21 de juliol poc més de mig centenar de pacients amb Covid-19 ocupaven llits hospitalaris, ja que la xifra d’ingressos va anar reduint-se des de finals de juny fins a finals de juliol. Aquest tercer divendres d’agost la xifra és un 413% superior, el que en termes absoluts implica que hi ha 240 persones més als hospitals que el 21 de juliol.

Afortunadament, els ingressos a les UCI no han augmentat en la mateixa proporció, encara que s’han quadruplicat des de la fi de l’estat d’alarma. En aquell moment, les UCI valencianes acollien només huit pacients, a diferència dels 32 que tenen actualment (22 a les de les comarques del centre, 8 a les del sud i 2 a les del nord).

L’escalada de contagis de les últimes setmanes fan créixer fins als 3.622 els casos actius de coronavirus al territori valencià, és a dir, el 13,17%. Dels nous contagis confirmats aquest divendres, 292 estan localitzats a les comarques del centre, 120 a les del sud, mentre que 28 són de les comarques del nord.

Molts dels nous contagis s’han associat als 24 brots que ha detectat la Conselleria. Dos localitats, València i Elx, concentren la meitat d’aquests brots, en sumar-ne 7 (28 contagiats en conjunt) i 5 focus (15 afectats en total), respectivament.

Les reunions amb familiars i amics sense les precaucions escaients estan darrere de 17 dels 24 brots confirmats aquest divendres, a més n’hi ha tres mixtos, és a dir, amb un origen sociolaboral. Xiva, Xest, Sagunt, Oriola, Banyeres de Mariola, Bunyol, Torrent, Almassora, Algorfa, Massanassa, Algemesí o Riba-roja de Túria són altres de les localitats que presenten brots.

Paral·lelament a aquests municipis, el coronavirus va, a poc a poc, prenent força a les residències de persones majors. En només una setmana, catorze més tenen casos actius i ja en són 33 (18 a les comarques del centre, 14 a les del sud i una a Castelló). A més, aquests centres presenten sis contagis (3 de residents i 3 de treballadors), a banda de les dues morts que s’han notificat. Només aquesta setmana, les residències presenten nou defuncions.

Els actes amb més de cinquanta persones hauran de comunicar-se als consistoris

D'altra banda, l'organització d'actes socials on se servisquen aliments haurà de comunicar-se prèviament a l'autoritat municipal, en cas que estiga previst que superen les cinquanta persones, i comptar amb autorització prèvia municipal, en cas que se superen els cent cinquanta assistents. Així ho estableix un nou protocol de Salut Pública, fet públic aquest divendres.

El document contempla que en cas de celebrar-se un acte d'aquest tipus, les taules hauran d'estar separades 1,5 metres de distància, l'ocupació màxima serà de deu persones i es recomana facilitar l'agrupació de convivents. Els actes podran realitzar la seua activitat fins a la 1:00 h, i durant la celebració no està permés el ball, excepte el dels nóvios, quan es tracte d'una cerimònia nupcial.

També et pot interessar

stats