Vora 450 ciutadans bascos i gallecs amb Covid-19 no podran anar a votar en les autonòmiques

La Xunta matisa que no es prohibeix votar, sinó trencar el confinament.

Un grup de veïns d'Ordizia, on hi ha actiu un dels rebrots de coronavirus
Un grup de veïns d'Ordizia, on hi ha actiu un dels rebrots de coronavirus / Efe

Els ciutadans del País Basc i Galícia amb coronavirus no podran acudir a votar el pròxim diumenge, quan les dues autonomies fan eleccions. Els governs autonòmics han recordat la obligatorietat d’estar confinats, cosa que impedeix eixir del domicili per anar a un col·legi electoral i votar. S’estima que aquesta circumstància afectarà uns 450 electors.

A banda dels pacients diagnosticats, aquesta impossibilitat, en el cas de Galícia, s’estén als qui tinguen símptomes compatibles amb la malaltia, “com febra i tos”, que han de consultar amb els serveis mèdics abans d’anar al col·legi electoral per a constatar si són susceptibles de presentar la malaltia, segons ha recordat aquest matí el conseller de Sanitat de la Xunta, Jesús Vázquez Almuiña. En el cas que ho confirmen els responsables mèdics, hauran de no anar a votar.

El que no s’ha anunciat, en canvi, és com controlaran els votants gallecs amb coronavirus per tal que no voten. "No poden eixir de casa per una qüestió de salut pública" i "han de quedar confinats", matisava el responsable gallec de Sanitat.

"L'única prohibició en matèria sanitària és per a aquell que té una malaltia infectocontagiosa, que afecta la salut col·lectiva de la societat". "Ací és on diem que no pot eixir de casa, no no votar, perquè podria haver votat per correu. Diem que no poden eixir de casa per una qüestió de salut pública, que afecta els altres ciutadans", ha aclarit.

En el cas del País Basc, no podran votar les persones que tenen una PCR positiva en els últims 14 dies o que presenten símptomes, els quals "han d’estar en aïllament, sense excepció, durant el període de temps indicat" i "no poden participar ni en la mesa electoral, ni acudir a votar, ni mantindre qualsevol altra activitat presencial", matisava la responsable de la sanitat basca, Nekane Murga.

S'informarà l'autoritat judicial

Si la persona amb símptomes “no compleix el confinament, hem d’enviar un informe a l'autoritat judicial, que és la que marca en aquest moment el confinament”, ha subratllat.

La prohibició d’anar a votar afectarà vora 200 ciutadans gallecs i uns 250 bascos. La consellera de Sanitat basca ha puntualitzat que els contactes que estiguen en quarantena, encara que hagen donat negatiu en les proves PCR, sí que podran anar al col·legi electoral complint una sèrie de mesures de prevenció.

També et pot interessar

stats