Els viatges entre autonomies es permetran al Nadal només per a les reunions familiars

Les trobades podran ser de 10 persones i el toc de queda es retarda a la 1:30 hores el 24 i 31 de desembre.

Els viatges entre autonomies es permetran al Nadal només per a les reunions familiars
Els viatges entre autonomies es permetran al Nadal només per a les reunions familiars

La mobilitat entre les comunitats autònomes estarà restringida del 23 de desembre al 6 de gener, de manera que els desplaçaments entre autonomies sols estaran permesos per a acudir a trobades familiars, que no podran excedir de deu participants. És un dels acords més destacats que han adoptat les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, en el Consell Interterritorial de Salut, per a evitar contagis durant les pròximes festes nadalenques, inevitablement condicionades per la situació sanitària.

Com s’acreditaran aquests desplaçaments és la gran incògnita que no ha respost el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la roda de premsa que ha fet. “Apel·lem a la responsabilitat col·lectiva de la ciutadania”, ha dit, alhora que afegia que “s’establiran els controls que puguem per a comprovar que es compleix la mesura”.

Més enllà d’aquestes dues puntualitzacions, ara per ara, no s’ha concretat com es poden justificar els desplaçaments per a reunions familiars en unes altres comunitats. “No hem acordat cap justificant específic”, ha afegit Illa a preguntes dels mitjans, durant la roda de premsa posterior a la reunió.

Vincles familiars i persones molt pròximes

Respecte a què s’entén per “familiar”, el responsable de Sanitat ha indicat que s’entén qui tinga un vincle familiar, però també “una persona molt pròxima, encara que no tinga un vincle familiar definit en el sentit tradicional, però amb qui tenim un afecte especial”.

Aquestes són les recomanacions

El Consell Interterritorial ha aprovat, amb un “ampli consens” de les comunitats autònomes (Catalunya s’ha abstingut i Madrid ha mostrat objeccions al tancament perimetral), les mesures i recomanacions següents, que pretenen evitar el risc de contagi.

Tancament perimetral de totes les comunitats autònomes entre el 23 de desembre i el 6 de gener, excepte per als casos justificats (visita mèdica, motius laborals, etc.), el trasllat a la residència habitual o les trobades amb familiars.

– Les reunions familiars dels dies 24, 25 i 31 de desembre i 1 de gener es limiten a deu persones, menors inclosos, pertanyents a dos grups convivents.

– El toc de queda del 24 i 31 de desembre es retarda fins a la 1:30 hores.

– Els residents dels centres sociosanitariscentres sociosanitaris que isquen a passar les festes amb la família, han d’estar en un únic domicili, on haurà d’establir-se una bambolla de convivència.

– Als estudiants que tornen a la residència familiar se’ls recomana extremar les precaucions i limitar els contactes durant els deu dies previs al desplaçament.

– No es recomanen les campanades en llocs públics ni les cavalcades de Reis. Es podran substituir per iniciatives “estàtiques”, que permeten controlar l’aforament i la distància de seguretat.

– En les celebracions religioses es mantindrà la limitació d’aforament, no hi haurà cants (podrà ser música pregravada) i s’evitaran les mostres de devoció, com els besos i com el contacte amb talles o peces del betlem.

– Es recomana avançar les compres per a evitar concentracions de gent.

– S’ha d’evitar el consum de menjar i begudes a la via pública.

– No hi haurà actes esportius massius, i les activitats culturals i els establiments hotelers hauran de complir les restriccions de cada autonomia.

– L’administració haurà d’augmentar la freqüència d’horaris del transport públic per a evitar concentracions de gent.

Les comunitats autònomes, per la seua banda, podran augmentar o concretar aquestes restriccions.

També et pot interessar

stats