Veus expertes alerten que no tots els gels hidroalcohòlics protegeixen de la Covid-19

L’Organització Col·legial d’Infermeria recomana utilitzar hidrogels amb una concentració d’alcohol d’entre el 70% i el 90%.

Dispensador de gel hidroalcohòlic
Dispensador de gel hidroalcohòlic / J. J. Guillén (Efe)

L’Organització Col·legial d’Infermeria, que representa més de dues-centes mil persones col·legiades, adverteix que no tots els gels hidroalcohòlics en venda protegeixen de la Covid-19. Tot i això, es recomana que la població general prioritze l’ús de l’aigua i sabó per a garantir la higiene de mans, en cas de no ser possible s’ha de prestar especial atenció a l’etiquetatge dels gels utilitzats.

La principal diferència entre un gel higienitzant i un desinfectant és el percentatge d’alcohol que conté. Per a eliminar el coronavirus es necessita un percentatge d’alcohol d’entre el 70% i el 90%, que assegura un efecte viricida. Si té una concentració menor, no serà efectiu i si supera el 90% d’alcohol, el gel s’evapora tan ràpidament que no està en contacte amb el virus temps suficient per a eliminar-lo.

El president del Consell General d’Infermeria, Florentino Pérez Raya, transmet la preocupació dels i de les professionals per la “falsa sensació de seguretat” que transmeten els hidrogels amb concentracions baixes i massa altes d’alcohol, que poden arribar a exposar les persones a la Covid-19.

En aquesta línia, Pérez Raya recomana utilitzar gels hidroalcohòlics després de tocar superfícies que puguen estar contaminades i de manera freqüent en reunions, especialment en les que coincideixen persones que no conviuen. Així, afirma, es poden evitar nous rebrots.

Durant l’aplicació d’aquests gels s’ha de tindre especial cura i evitar aplicar-los en zones sensibles o danyades de la pell o mucoses. A més, cal recordar que es caracteritzen per tindre un alt percentatge d’etanol i per tant són inflamables, per la qual cosa han d’estar allunyades de fonts de calor com flames obertes, espurnes o qualsevol font d’ignició. També es recomana evitar fumar immediatament després d’usar-los o en llocs on estiguen emmagatzemats.

També et pot interessar