València lidera la reducció de la contaminació de l’aire, amb un descens del 80%

La pol·lució s’ha reduït en major mesura a la capital valenciana que a altres grans ciutats espanyoles, com Barcelona o Madrid.

Un carrer de València, en una imatge d'arxiu, durant el confinament la primera setmana d'abril
Un carrer de València, en una imatge d'arxiu, durant el confinament la primera setmana d'abril / À Punt

El confinament ha alleugerit significativament la contaminació de l’aire a València, on s’ha reduït fins a un 80%, segons les dades de l'índex de qualitat de l'aire (ICA) que es basa en la mesura del diòxid de nitrogen present en l'ambient. El percentatge que ha presentat València ha sigut superior al d’altres grans ciutats espanyoles, com ara Barcelona o Madrid.

Segons un informe d’experts, amb dades de tres fonts diferents sobre contaminació durant la pandèmia, l’ambient no havia estat mai abans "tan net, tant de temps". Les cinc ciutats més grans del país "mai han tingut un aire tan net" des que existeixen dades comparables, afegeix l’estudi. La qualitat de l’aire havia millorat un 50% atenent al diòxid de nitrogen (NO2), durant el primer mes de confinament respecte al mateix període dels tres anys anteriors.

"Aquests descensos de la contaminació eren esperables per la caiguda de trànsit", segons l'informe, fins i tot sense reduir-se la resta de factors que influeixen en la pol·lució urbana com ara les calefaccions, entre d’altres. També les dades de l'Agència Europea de Medi Ambient confirmen una reducció de vora el 50% del NO2 de mitjana en més de 70 ciutats espanyoles.

Les conclusions d’aquest estudi segueix la línia del que va concloure Ecologistes en Acció, organització que ja va advertir fa uns dies que la contaminació s’havia reduït un 68% entre el 14 de març i el 30 d'abril i estava al capdavant de la reducció de la pol·lució a Espanya.

Segons els autors de l'informe que s’ha fet públic aquest dilluns, la informació sobre la qualitat de l'aire, difícilment accessible en altres circumstàncies perquè mai es tindran restriccions tan severes com en un confinament, permetrà delimitar amb major precisió recomanacions per a dissenyar polítiques públiques per a disminuir la contaminació a les ciutats, com ha ocorregut durant l’estat d’alarma (https://apuntmedia.es/va/noticies/covid-19/video-baixa-la-contaminacio-a-les-ciutats-pel-confinament), i protegir la salut dels ciutadans.

Des de propostes com redissenyar el transport urbà, fomentar flotes netes i lloguers de vehicles no contaminants, promoure la bicicleta i la moto elèctrica, fins a resoldre la contaminació procedent de calefaccions, indústries, producció d'energia, els ports o la gestió de residus són només algunes de les recomanacions que es plantegen en l'informe.

La investigació La qualitat de l'aire a les ciutats durant el confinament per la Covid-19 l’han elaborat l’Observatori de la Sostenibilitat (OS) i experts de l'Escola d'Enginyeria Industrial i Aeroespacial de Toledo, de la Universitat de Castella-la Manxa.

També et pot interessar

stats