Cada valencià gastarà 526 euros per Nadal, un 20% menys que l'any passat sense Covid-19

L'OCU destaca que la despesa menys afectada serà la dels regals per als xiquets, i les que més cauen, menjars i eixides.

La despesa menys afectada serà la dels regals nadalencs per als xiquets
La despesa menys afectada serà la dels regals nadalencs per als xiquets / Yuganov Konstantin (Shutterstock)

Com planegen els ciutadans aquest Nadal tan atípic? D'entrada, amb molta incertesa i a l'expectativa del que permeta la pandèmia i les restriccions que obligue a imposar. I després, amb molta contenció de despesa, sobretot, en menjars fora i desplaçaments. Cada valencià gastarà aquest Nadal uns 526 euros de mitjana, 129 euros menys que el 2019 quan no hi havia coronavirus. Així ho recull una enquesta realitzada per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que reflecteix la reducció en un 20% de la despesa prevista.

En conjunt, sis de cada deu espanyols pensa gastar menys que l'any passat. I aquesta tendència es confirma fins i tot entre els qui tenen una millor posició econòmica. El percentatge dels qui gastaran menys enguany puja al 76%. Així, segons cada butxaca, un terç dels enquestats pensa que gastarà menys de 250 euros i un 26% calcula entre 250 i 500 euros. També un 26% preveu una despesa de fins als 1.000 euros i un 14% dels enquestats es gastarà més de 1.000 euros en el Nadal de 2020.

Enguany el coronavirus marca l'agenda i determina els plans i la despesa dels consumidors. La menys afectada serà la dels regals nadalencs per als xiquets, que suma al voltant de 160 euros, entre Nit de Nadal i Reis. Passa igual amb els regals dels adults i més de la meitat dels enquestats mantindrà la despesa de l'any passat, uns 172 euros.

D'on retallarem?

Els sopars o menjars de celebració amb amics, familiars i, companys tan propis d'aquesta data es reduiran molt. L'any passat els van celebrar hui de cada deu espanyols, però enguany a penes planegen fer-ho una quarta part de la població.

Així, els àpats amb familiars i amics només les celebraran un 44% (enfront del 84% que ho van fer l'any passat). Però sobretot cauen els menjars d'empresa amb els companys de treball, prevists per sols el 16% (el 45% el 2019). De fet, el pressupost a penes sumarà 86 euros enguany.

Una altra activitat molt afectada per la pandèmia és la de viatges i vacances, que únicament sumarà una despesa de 36 euros; i només si es poguera eixir de la població. Es limitaran també les eixides a esdeveniments pròxims on poguera haver-hi aglomeracions, fins i tot a l'aire lliure, com els mercats ambulants de Nadal, que només tenen previst visitar un 26% dels enquestats (el 64% el 2019).

Més de la meitat comprarà per internet

En qualsevol cas, en aquest Nadal s'observa una clara tendència a prioritzar les compres per internet. Més de la meitat dels enquestats usaran principalment aquest canal. Un 65% recorrerà en major o menor mesura a les compres en línia i un 19% només farà compres per internet. De fet, només un 16% farà les seues compres nadalenques quasi exclusivament en botigues físiques.

També et pot interessar