Del Val: “Un negatiu no vol dir que no estigues contagiat, sinó que no estàs contagiant”

La viròloga s’ha mostrat a favor de fer tests d’antígens a les farmàcies per a garantir que tots els positius es declaren.

La viròloga s’ha mostrat a favor de fer tests d’antígens a les farmàcies per a garantir que tots els positius es declaren.

La viròloga i directora de la plataforma de Salut Global del CSIC, Margarita del Val, ha afirmat aquest divendres que els cribratges massius mitjançant tests d’antígens són avantatjosos per la seua immediatesa.

Durant la participació en el programa A la Ventura de la televisió d’À Punt, Margarita del Val ha recordat, però, que un negatiu tant en test d’antígens com en prova PCR “no vol dir que no estigues contagiat, sinó que no estàs contagiant”. Açò s’explica perquè la persona que s’ha fet la prova podria estar incubant el coronavirus i ser contagiosa en qüestió d’hores.

El programa ha tornat a entrevistar la científica que ha valorat les darreres propostes per a lluitar contra la Covid-19 i ha desmentit concepcions errònies sobre el funcionament de les vacunes i les proves diagnòstiques.

Pel que fa al debat generat a l’entorn la proposta de fer els tests d’antígens a les farmàcies, Del Val s’hi ha posicionat a favor. L’experta considera que així es pot alleugerir la pressió a la qual està sotmesa l’atenció primària, alhora que es garanteix que tots els casos positius siguen declarats.

Sobre la situació epidemiològica a les residències de majors, Del Val ha assegurat que és imprescindible que es facen cribratges entre la plantilla periòdicament. L’experta considera que fer proves cada tres o quatre dies seria la manera òptima de gestionar aquests espais de risc.

Encara no hi ha cap vacuna

La directora de la plataforma de Salut Global del CSIC ha posat l’accent en el fet que, ara per ara, no hi ha cap vacuna contra la Covid-19. Del Val recorda que són prototips “més prometedors” que els anteriors. Les dades d’efectivitat, matisa, fan referència a allò que es pot observar: els casos lleus o moderats de la malaltia.

“Esperaria per a vacunar-me”

Sobre la pregunta de si a hores d’ara es vacunaria, Del Val ha afirmat que esperaria perquè no és una persona de risc i, per tant, no és necessari. La viròloga, però, recomana que es faça servir en casos d’emergència com en grups de risc, persones d’edat avançada i en residències de majors.

També et pot interessar

stats