Sense vacunes almenys fins a la primavera

L'Agència Europea de Medicaments afirma que “si tot va bé” en els primers mesos de 2021 podria haver-hi tres vacunes aprovades.

L'Agència Europea de Medicaments afirma que en els primers mesos de 2021 podria haver-hi tres vacunes aprovades
L'Agència Europea de Medicaments afirma que en els primers mesos de 2021 podria haver-hi tres vacunes aprovades / Sam Wordley (Shutterstock)

Les primeres vacunes del coronavirus arribaran la primavera de l'any que ve, “si tot va bé”, segons ha dit aquest divendres el director executiu de l'Agència Europea de Medicaments (EMA), l'italià Guido Rasi. “És molt difícil, quasi impossible, tindre la vacuna per al 2020. Si tot va bé, en els primers mesos de 2021 podria haver-hi tres vacunes aprovades per l’EMA”, ha explicat Rasi al canal de televisió Skytg24.

Rasi ha explicat que s'espera que les primeres dosis importants per a poblacions en risc arriben la primavera de 2021 amb un important inici de vacunació i que la disponibilitat de dosis augmentarà molt ràpidament després de l'aprovació. “Crec que, si tenim sort, molts dels que vulguen vacunar-se podrien fer-ho per a l'estiu de 2021”.

El director de l'EMA va especificar que l'arribada de la vacuna serà “el començament de la fi de la pandèmia, però no la fi”, i que només al cap d'un any de vacuna disponible, “veurem que la pandèmia disminuirà significativament”.

En ser preguntat si es podrà prescindir de les mascaretes quan arribe la vacuna, Rasi considera que “al principi, certament, no”, i afirma que serà possible prescindir del distanciament i de les mascaretes quan hi haja les primeres dades sobre l'eficàcia de la vacuna. Aquestes dades per a detallar quantes persones responen a la vacuna, la seua intensitat i quant dura duraran almenys sis mesos.

Sobre l'ús dels diferents fàrmacs en els tractaments a la malaltia, el director de l'EMA ha explicat que “hi ha almenys dos o tres medicaments o enfocaments que segurament són efectius” com usar cortisona en el moment adequat, ni massa prompte ni massa tard, o usar anticoagulants. “Ara està molt pròxima la possibilitat de començar a utilitzar anticossos monoclonals, els que sembla que han utilitzat a la Casa Blanca (per al tractament de Donald Trump)”, ha afegit Rasi.

També et pot interessar

stats