Vacunada a la residència contra la Covid-19 per orde judicial

Un jutge de Galícia ordena vacunar una anciana incapacitada contra l'oposició de la filla per primera vegada a Espanya.

La campanya de vacunació contra el coronavirus en una imatge d'arxiu
La campanya de vacunació contra el coronavirus en una imatge d'arxiu / Miguel Sierra (Efe)

Un jutge de guàrdia de Santiago de Compostel·la ha ordenat la vacunació per coronavirus d'una anciana contra la qual s'oposava la filla. Els fets, que avança El País, van passar dissabte passat al Centre Residencial per a Majors DomusVi San Lázaro, i esdevé el primer vas en què el poder judicial obliga a posar una vacuna de la Covid-19 contra la posició d'un tutor.

El magistrat anteposa la salut de l'anciana a l'opinió de la filla i justifica el procediment d'urgència per la immediatesa de la campanya de vacunació al centre de majors: el cas va notificar-se un divendres i la vacuna s'havia programat per al diumenge.

La situació, però, no és exclusiva de Galícia. La Fiscalia de València ja ha obert deu diligències d'investigació davant la presumpta negativa de diversos familiars perquè es vacunen les persones majors internes en residències que tenen sota la seua tutela.

La negativa reiterada pot exposar els tutors a perdre la custòdia, segons ha advertit la Fiscalia de Sevilla després de gestionar un altre cas d'obstrucció d'uns familiars a vacunar l'ancià d'un geriàtric de la província. El ministeri públic recorda que, en cas de conflicte, preval la salut de la persona, quan aquesta no té capacitat per a decidir per ella mateixa. El fiscal delegat de Majors i Protecció de Persones amb Discapacitat de Sevilla, Norberto Sotomayor, compara el cas amb la situació que gestionen quan un testimoni de Jehovà es nega a proporcionar una transferència de sang a un fill.

També et pot interessar