La vacunació passarà a ser per trams d'edat quan estiguen immunitzats els cinc grups prioritaris

Les persones d'alt risc menors de 60 anys es vacunaran sense criteris d'edat.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Interterritorial de Sanitat
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Interterritorial de Sanitat / J. Hellín. POOL (Europa Press)

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Sanitat que l'estratègia de vacunació a partir d'ara serà per edat. Ha detallat dos criteris: una vegada conclosa la vacunació dels majors de 80 anys, prioritari, es vacunarà amb les vacunes de Pfizer i Moderna els de 70 a 79 i després els de 60 a 69 anys. La ministra ha dit que en el cas de la vacuna d'AstraZeneca també s'han marcat grups d'edat de 45 a 55 anys. Les persones que tinguen "alt risc" també es vacunaran una vegada conclosa la vacunació menors de 60 anys, en criteris encara sense definir, però que no seran d'edat. La ministra espera que a finals de març estiga vacunats el 80% dels majors de 80 anys, i que durant l'estiu el 70% de la població espanyola estiga ja vacunada.

Darias ha recordat que els quatre primers grups prioritaris que es marcaren varen ser els residents i el personal de les residències, el personal sanitari de primera línia, en tercer lloc l'altre personal sanitari, actualment en vacunació i, finalment, els grans dependents. I ha afegit que el grup cinqué són els majors de 80 anys i és un grup que cal començar a vacunar tan prompte com siga possible perquè són "prioritaris".

La ministra ha defensat la importància de mantindre el ritme de vacunació per continuar entre els deu primers països del món en vacunació. Aquesta setmana han arribat 483.000 vacunes de Pfizer i ahir dimarts es va acordar un nou contracte de 200 milions de dosis addicionals, de les quals Espanya en rebrà 20 milions. També arribaran 320.000 dosis d'AstraZeneca. Darias també ha dit que estima que l'autorització a Jansen de l'Agència Europea del Medicament pot arribar durant la primera quinzena de març. Aquestes entrades de vacunes, espera que milloraran el ritme de vacunació.

Darias ha expressat, durant la seua intervenció, la preocupació per l'evolució de la variant britànica, que ja suma 613 casos confirmats, i la sud-africana, amb sis confirmats, i la brasilera, amb dos. El govern espanyol ha decidit establir una quarantena per als viatgers que arriben del Brasil i de Sud-àfrica, a més de tornar a ampliar la restricció de vols del Regne Unit, el Brasil i Sud-àfrica.

Primera revisió de l'estratègia contra el càncer en deu anys

Durant la roda de premsa, Darias ha explicat que aquesta vesprada s'ha presentat l'estratègia de lluita contra el càncer, després de deu anys sense actualitzar. Per això ha valorat que es torne a parlar d'altres temes que no siguen només la Covid-19. El document es votarà la pròxima setmana. "El càncer és una de les primeres causes de mort a Espanya i necessitem establir un marc general d'actuació per a una adequada prevenció i tractament", ha dit.

L'estratègia dona molta importància a la detecció precoç com a millor manera de millorar la salut de la població. I dona especial prioritat al cribratge del càncer de mama, d’úter (cèrvix), del colorectal i el papil·loma humà en dones a partir de 35 any.

També et pot interessar

stats