La vacunació contra el coronavirus començarà el 27 de desembre a la Comunitat Valenciana

El president de la Generalitat ha confirmat que la campanya arrancarà alhora al conjunt de la Unió Europea.

Un sanitari prepara una de les dosis de la vacuna de Pfizer a Boston
Un sanitari prepara una de les dosis de la vacuna de Pfizer a Boston / Reuters

La vacunació contra el coronavirus començarà el diumenge 27 de desembre a la Comunitat Valenciana. El president de la Generalitat ha confirmat el calendari, que serà compartit per totes les comunitats autònomes i el conjunt de la Unió Europea. "No estem par a competir ni generar carreres absurdes" ha explicat el cap del Consell, després de confirmar que "la Comunitat Valenciana estarà preparada" per a vacunar el dia triat.

El Ministeri de Sanitat ha estipulat que els primers a rebre la vacuna seran les persones majors de les residències i els treballadors sociosanitaris.

La vacunació contra el coronavirus s’iniciarà a la Unió Europea el diumenge 27 de desembre, sempre que l’Agència Europea del Medicament (EMA) aprove el prototip de Pfizer-BioNTech el dia 21.

“És el moment d’Europa. El 27, 28 i 29 de desembre començarà la vacunació a la UE. Protegim els nostres ciutadans primer”, ha escrit en el seu compte de Twitter la presidenta de l’executiu comunitari, Ursula von der Leyen.

La presidenta de la Comissió Europea havia expressat aquest dimecres a l'Eurocambra el seu desig que els Vint-i-set estats membres de la UE començaren a vacunar el mateix dia: "Iniciem al més prompte possible la vacunació, junts, com a Vint-i-set, començant el mateix dia".

No obstant això, en la roda de premsa diària de la institució, el portaveu en cap de la Comissió, Eric Mamer, va precisar que "no és tan important el dia com que siga un esforç coordinat".

"El lliurament començarà el 26 i a continuació cal que cada estat s'organitze. L'important és que siga un esforç coordinat. És absolutament normal que hi haja un poc de marge per a llançar la vacunació", ha declarat.

El portaveu ha confirmat així mateix que la campanya de vacunació anunciada per Von der Leyen en les xarxes socials només tindrà lloc sempre que l’EMA haja concedit l'"autorització condicional de mercat" a la vacuna el 21 i la Comissió, com a responsable, autoritze els dos o tres dies successius la distribució del medicament a la Unió Europea.

De moment, només Pfizer-BionTech i Moderna han sol·licitat a l’EMA l'aprovació dels seus prototips. Una vegada l’EMA vaja aprovant les diferents vacunes, les dosis s'entregaran als Estats membres simultàniament i en funció de la seua població. Una vegada protegida la població europea, la UE donarà l'excedent de vacunes a països dels Balcans occidentals i altres veïns.

La sexta vacuna

D'altra banda, la Comissió Europea ha anunciat també un nou contracte amb un laboratori que desenvolupa una vacuna contra el Sars-CoV-2. "Bones notícies. La Comissió Europea ha conclòs hui les seues converses exploratòries amb la companyia Novavax per a la compra de la seua vacuna potencial contra la Covid-19, que donarà als estats membres possibilitat de comprar 100 milions de dosis i una opció de 100 milions més", ha dit en roda de premsa el portaveu comunitari Stefan de Keersmaecker.

El futur acord amb aquest laboratori nord-americà, encara per formalitzar, se suma a una "àmplia cartera" de vacunes que ha anat construint la Comissió, que ha tancat contractes i opcions de prototips de vacunes en desenvolupament per a eventualment poder vacunar més del doble dels 447 milions de ciutadans de la UE. L'executiu comunitari ha signat ja amb Pfizer-BionTech (EUA-Alemanya) Astrazeneca-Oxford (Regne Unit), Johnson & Johnson (EUA), CureVac (Alemanya) i Moderna (EUA).

També et pot interessar

stats