La vacuna triple bacteriana pot protegir els xiquets davant el coronavirus

Un estudi identifica una extensa immunitat creuada entre el virus i antígens presents en la vacuna triple bacteriana DTP.

Vacunació d'un xiquet
Vacunació d'un xiquet / Shutterstock

La vacuna per a la diftèria, el tètan i la tos ferina (DTP) que s'administra als xiquets pot generar una immunitat creuada que els protegeix del SARS-CoV-2, segons un estudi de la Universitat Complutense de Madrid que publica la revista Frontiers in Immunology. L'article, signat per l'immunòleg Pedro A. Reche i realitzat amb mètodes computacionals, identifica l'“existència d'una extensa immunitat encreuada” entre el virus de la Covid-19 i els antígens presents en la vacuna triple bacteriana DTP.

Aquesta immunitat encreuada permetria activar respostes protectores enfront del coronavirus que produeix la Covid-19, produïdes per limfòcits T CD8 i CD4 i per limfòcits B, en individus vacunats. L'investigador estima que seria recomanable considerar l'ús d'aquesta vacuna o algun dels seus derivats de menor càrrega antigènica en la població general i, així, potenciar la resposta immunitària enfront del coronavirus.

L'immunòleg es va plantejar en l'estudi, que va realitzar durant el confinament, quines eren les diferències entre els xiquets i els adults i va triar com a hipòtesis de treball que els primers reben vacunes des dels dos mesos. Reche ha estudiat les vacunes pediàtriques, des de la de l'hepatitis B, la del poliovirus, la de la pallola, la de la varicel·la o la triple vírica, per a conéixer els antígens que les componen i comparar-los amb els del SARS-CoV-2. Les coincidències més elevades i que tenen reactivitat es veuen en la DTP.

La DTP s'aplica mundialment durant el primer any de vida (de 3 a 4 dosis) amb un reforç entre els 4 i els 6 anys i una dosi de baixa càrrega antigènica entre els 9 i els 14 anys, que pot induir una forta memòria immunitària amb reactivitat encreuada enfront del virus. Aquesta immunitat segurament decau amb el temps, es correlaciona amb la severitat amb la qual es mostra la Covid-19 a mesura que augmenta l'edat dels pacients, i aconsegueix el seu màxim en la geriatria.

“A mesura que envellim, aquesta immunitat es va perdent”

El sistema immunitari, en general, no reconeix de manera global els patògens o les vacunes, sinó que reconeix xicotets fragments d'antígens (epítops). La memòria immunològica es genera enfront dels epítops que estan en la vacuna i aquesta és la que respon quan el sistema immunitari torna a veure aquests mateixos epítops en el coronavirus, segons l'immunòleg. Això ocorre “principalment en els xiquets perquè, a mesura que envellim, aquesta immunitat es va perdent”.

També et pot interessar

stats