La vacuna espanyola contra la Covid-19 revela una eficàcia del 100% en ratolins

El CSIC, que desenvolupa el fàrmac amb l'empresa Biofabri, vol iniciar els assajos clínics amb humans en les pròximes setmanes.

Els viròlegs Mariano Esteban i Juan García Arriaza
Els viròlegs Mariano Esteban i Juan García Arriaza / CSIC

Els experts del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) fa mesos que ho anuncien: les vacunes espanyoles contra la Covid-19 no serien les primeres a estar disponibles, però sí que se situaran entre les millors. La candidata espanyola més avançada, la que desenvolupen els viròlegs Mariano Esteban i Juan García Arriaza al Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC sembla apuntar ara en aquesta direcció: ha mostrat una eficàcia del 100% en els assajos amb ratolins, els quals havien sigut "humanitzats" per a ser susceptibles a infecció per SARS-CoV-2.

L'estudi, que els investigadors publiquen en la revista Journal of Virology, detalla que amb una o dues dosis de la vacuna s'ha protegit tots els rosegadors de la letalitat causada pel coronavirus i que amb dues dosis s'ha aconseguit la inhibició completa de la replicació del virus en els pulmons.

El CSIC, que desenvolupa la vacuna amb l'empresa biotecnològica espanyola Biofabri demanarà ara a l'Agència Espanyola del Medicament el permís per a iniciar les primeres fases dels assajos clínics (fases I i II), que en cas d'autorització podrien començar en poques setmanes.

Aquest candidat a vacuna, anomenat MVA-CoV-2, utilitza el virus MVA [una variant del virus de la pigota] per a transportar una proteïna (la "s") dins l'organisme. Aquesta ensenya el sistema immunitari com ha de reconéixer el coronavirus real i com ha d'eliminar-lo, segons detalla el CSIC.

Per a definir un major espectre d'acció de la vacuna i complir amb els requisits de les agències reguladores, s'estan duent a terme experiments d'immunogenicitat i eficàcia en el model de hàmster i pròximament s'efectuaran també en macacos.

En l'article publicat en Journal of Virology els investigadors han mostrat que l'eficàcia de la candidata espanyola és major si es combina, com a segona dosi, d'una altra vacuna basada en àcid nucleic (ADN-S), perquè produeix nivells més alts d'activació de limfòcits T que l'administració de dues dosis de l’MVA-CoV-2 que desenvolupa el CSIC.

També et pot interessar