La Unió reclama reactivar la venda ambulant de productes de proximitat si es compleixen els requisits de seguretat

Considera que mitigaria les pèrdues del sector, que xifra en 10 milions només per als productors d’hortalisses valencians.

Una parada de fruita i verdura en un mercat ambulant
Una parada de fruita i verdura en un mercat ambulant / La Unió

La Unió de Llauradors ha demanat a la delegació del govern d'Espanya a la Comunitat Valenciana que permeta fer els mercats ambulants de proximitat o no sedentaris que es feien en moltes localitats, aplicant requisits de seguretat. L'organització considera que “no té lògica” prohibir-los sense més i deixar que els supermercats i grans superfícies sí que puguen obrir sense cap mena de problemes".

Per aquest motiu veu necessari replantejar la qüestió dels mercats a fi de mitigar les pèrdues que pateixen els productors agrícoles. La Unió recorda que molts no poden acollir-se a les mesures de compensació per cessament d'activitat perquè continuen mantenint el cultiu o els animals. L’organització xifra en 10 milions les pèrdues dels productors d’hortalisses, a les quals caldria sumar les dels ramaders que venien formatges o derivats lactis a aquests mercats, i que encara estan pendents d’estimar.

La Unió considera que aquests mercats ambulants o no sedentaris s’haurien de reactivar restringint l’oferta als productes d'alimentació, begudes, alimentació animal i productes higiènics. Entre les mesures de seguretat, proposa regular l’accés i eixida per a evitar la concentració de més de 1.000 persones o un terç de l’aforament habituals, tal com estableix la normativa.

També recomana distàncies de 2,5 metres entre les parades laterals i de 6 metres amb les del davant, així com prohibir tocar els productes si no és amb guants d'un sol ús facilitats pel venedor. També proposa que els compradors mantinguen una distància de 2 metres i que en la primera línia de la parada únicament hi haja una persona.

La Unió ha pres aquesta mesura davant de la falta de resposta del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació a una petició anterior, en el mateix sentit, que va signar juntament amb vora 600 organitzacions i col·lectius de tot Espanya.

També et pot interessar

stats