Una sola dosi de Pfizer o AstraZeneca redueix un 80% les hospitalitzacions de majors

França aprova l'ús d'AstraZeneca per a persones d'entre 65 i 75 anys amb patologies prèvies.

Una dona rep la vacuna d'Oxford
Una dona rep la vacuna d'Oxford / AstraZeneca al Regne Unit / Henry Nicholls (Reuters)

Una sola dosi de les vacunes contra el coronavirus desenvolupades per Pfizer i AstraZeneca pot reduir més del 80% de les hospitalitzacions de les persones majors de 80 anys, segons les dades preliminars d'un estudi de l'agència pública de salut d'Anglaterra (PHE).

La investigació examina l'estratègia de vacunació del govern britànic, que ha optat per retardar la segona dosis d'ambdós fàrmacs a dotze setmanes, el triple del que recomanen els fabricants, ja que buscaven accelerar la immunitat de grup i confiaven que la primera dosi garantiria ja una certa protecció. Des de desembre el Regne Unit ha administrat 20,27 milions de dosis entre la població. Poc més de 800.000 persones han rebut les dues injeccions preceptives.

La investigació de la PHE, que encara ha de ser revisada per una publicació científica, revela que l'administració d'una única dosi d'aquestes vacunes redueix almenys un 60% l'aparició de símptomes de Covid-19 entre les persones majors de 70 anys. Segons les dades avançades pel viceconseller mèdic del país, Jonathan Van-Tam, el preparat de Pfizer mantindria aquesta efectivitat en els 35 dies posteriors a la primera dosi, mentre el d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford l'augmentaria fins al 70% després d'aquest termini.

Pel que fa a la mortalitat, de moment l'agència pública anglesa compta només amb dades sobre Pfizer i atribueix a aquesta vacuna una reducció del 85% de les defuncions de persones majors de 70 anys amb una única dosi.

El desenvolupament accelerat d'aquestes vacunes pioneres està fent que el coneixement sobre el comportament dels fàrmacs s'estiga adquirint en temps real. Els països, que han aplicat majoritàriament el principi de precaució amb aquestes vacunes, anticipen ara un canvi d'estratègia.

França aprova l'ús d'AstraZeneca per a persones de 65 a 75 anys

França ha pres la davantera a la Unió Europea i acaba d'autoritzar la vacuna d'AstraZeneca contra la Covid-19 per a persones d'entre 65 i 75 anys amb altres patologies prèvies, segons ha anunciat aquest dilluns el ministre de Salut Olivier Véran en televisió. El país havia restringit fins ara l'aplicació d'aquesta vacuna a adults menors de 65 anys, com la resta d'estats europeus, seguint les recomanacions de l'Agència Europea del Medicament, que considerava que la mostra de persones majors de 65 anys no va ser prou representativa durant els assajos clínics. França revisa ara aquesta limitació després d'un informe favorable de l'Alta Autoritat de Sanitat, la màxima autoritat científica en assumptes sanitaris del país.

Alemanya podria seguir els passos del govern francés en breu, si es confirma l'anunci del president de la comissió permanent de vacunació, que va anticipar que l'organisme avalaria ampliar la recomanació d'ús per a persones majors de 65 anys en vista de les de noves evidències científiques.

Aquestes restriccions continuen condicionant l'administració de la vacuna, que països com Espanya només han inoculat a professionals de serveis essencials i grans dependents menors de 55 anys. Les autoritats sanitàries dels Estats Units encara no han validat el fàrmac i altres països, com el Canadà, en limiten l'ús a menors de 65 anys, en sintonia amb la recomanació de la UE.

L'Organització Mundial de la Salut, pel que fa a la controvèrsia, va pronunciar-se el passat 10 de febrer a favor de l'ús d'AstraZeneca en persones majors.

També et pot interessar

stats