Una quinzena de municipis suspenen els moros i cristians enguany per la Covid-19

Ibi, Castalla i Muro d’Alcoi són les últimes poblacions que anuncien que traslladen les celebracions al 2021.

Imatge d'arxiu dels Moros i Cristians de Castalla
Imatge d'arxiu dels Moros i Cristians de Castalla / Ajuntament de Castalla

Els Moros i Cristians no desfilaran enguany per una quinzena de municipis. Ibi, Castalla i Muro d’Alcoi són algunes de les últimes poblacions que han decidit suspendre les festes enguany i celebrar-les directament el 2021. La incertesa que crea la pandèmia i la seua evolució impredictible ha portat els col·lectius festers i, en alguns casos, els ajuntaments, a ajornar la festa fins a l’any que ve.

A Castalla, on les festes de Moros i Cristians se celebren la primera setmana de setembre, l’agrupació de comparses i la regidora de Festes argumenten que “l’evolució tan dinàmica” de la pandèmia de coronavirus “obliga a avançar els possibles escenaris per a planificar amb seguretat” les celebracions. Per això, enguany no hi haurà festes de Moros i Cristians i els capitans que ocupaven el càrrec del 2020 seran els de l’any que ve.

El mateix passarà a Ibi, on consideren que la “crisi sanitària és totalment impredictible”. Aquesta circumstància, unida a “la preocupant situació social i econòmica que es presenta els pròxims mesos”, ha portar a anul·lar les festes.

Segons la Unió Nacional d’Entitats Festeres de Moros i Cristians (Undef) són ja quinze els municipis de diverses comarques valencianes que enguany no celebraran aquesta festa: Busot, Sant Vicent, Agullent, Banyeres de Mariola, Onil, Llutxent, Muro d’Alcoi, Petrer, Sant Blai (Alacant), Moraira-Teulada, Agost, Xàbia, Torrent, Guardamar del Segura, Castalla i Ibi.

A més, en dues poblacions més la festa se celebrarà més tard. En el cas d’Elda, les celebracions, que habitualment se celebren la primera setmana de juny, s’han ajornat al 15 d’octubre, mentre que en el cas d’Alcoi (https://apuntmedia.es/va/noticies/societat/suspesos-els-actes-previs-als-moros-i-cristians-d-alcoi-pel-coronavirus), la data de la festa encara està per decidir.

Calendari fester alterat

La pandèmia alterarà significativament el calendari fester de la Comunitat Valenciana. A banda de la Setmana Santa, que s’ha suspés totalment, les Falles s’han ajornat al juliol a la ciutat de València, mentre que en altres municipis com ara Sueca, tindran lloc a l’octubre. El mateix ha passat en el cas de les Fogueres d’Alacant, que es traslladen a l’inici de setembre.

En altres casos, encara no hi ha una data nova consensuada. És el cas de Castelló, amb les festes de la Magdalena, o la majoria de poblacions que celebren falles, així com la romeria de la Santa Faç d’Alacant, que queda ajornada sense data.

També et pot interessar

stats