Una jutgessa rebutja el confinament del Segrià si el govern català no demana abans l'estat d'alarma

La Generalitat de Catalunya havia pres la decisió davant l'augment de contagis en els últimes dies, quasi 200 en 24 hores.

Hospital de campanya establert a Cap de Prat de la Riba, Lleida
Hospital de campanya establert a Cap de Prat de la Riba, Lleida / Ramón Gabriel (Efe)

El confinament domiciliari decretat aquest diumenge per la Generalitat de Catalunya a la ciutat de Lleida i set municipis més de la comarca del Segrià no ha entrat finalment en vigor a la mitjanit, tal com estava previst, perquè una jutgessa ha paralitzat el procediment en considerar que la decisió no és competència autonòmica, sinó estatal.

La magistrada del jutjat d'instrucció número 1 de Lleida ha acordat no ratificar la decisió adoptada pel govern que encapçala Quim Torra per a intentar frenar la propagació del rebrot de coronavirus que s'ha estés per la comarca del Segrià en les últimes dues setmanes. La Generalitat de Catalunya havia decretat la prohibició de tota eixida i entrada a la ciutat de Lleida, Alcarràs, Aitona, Seròs, Soses, la Granja d'Escarp, Massalcoreig, Torres de Segre i les entitats municipals descentralitzades de Sucs i Raimat. La mesura queda, de moment, enlaire, mentre que l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, assegura trobar-se "preocupat, irritat i esperant notícies clares".

La jutgessa conclou que la Generalitat catalana pretén "eludir" de manera il·limitada en el temps l'aplicació parcial de l'estat d'alarma, que és una competència estatal per a la qual hauria de demanar permís al govern espanyol. L'acte de la magistrada, que es pot recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, adverteix que el govern català es va basar en un informe amb "expressions genèriques" per a sol·licitar l'autorització judicial d'una mesura que veu "indiscriminada" i "desproporcionada".

Prèviament a la decisió de la jutgessa, la Fiscalia Provincial de Lleida s'havia oposat poc abans al fet que la justícia ratificara l'orde de la Generalitat catalana. El fiscal en cap de l'Audiència de Lleida, Juan F. Bone, al·legava en un escrit dirigit al jutjat d'instrucció 1 que es tractava d'una "competència estatal" que s'ha d'exercir, a més, "amb la garantia de la intervenció del Congrés". Afegia que el que la llei sí que permet al president català és demanar al govern espanyol que declare l'estat d'alarma.

La comarca del Segrià és epicentre d'un dels rebrots de Covid-19 a Espanya que més preocupen les autoritats sanitàries. En les últimes 24 hores s'han registrat a la zona 190 casos nous, i 816 si comptabilitzem tota Catalunya. És més del doble que el dissabte.

El centenar de brots a Espanya ha fet que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, convoque aquest dilluns el comité de seguiment de la Covid-19. Des de hui la mascareta és obligatòria en tres autonomies (Catalunya, les Balears i Extremadura), i en els pròxims dies ho serà a La Rioja, Aragó, Navarra i Andalusia.

També et pot interessar

stats