Una candidata a vacuna per al coronavirus genera resposta d'anticossos neutralitzadors

Es tracta d'una prova feta als Estats Units i s'espera que els assajos avancen de fase aquest mes de juliol.

Una candidata a vacuna per al coronavirus genera resposta d'anticossos neutralitzadors
Una candidata a vacuna per al coronavirus genera resposta d'anticossos neutralitzadors

Una vacuna en investigació contra el coronavirus ha sigut ben tolerada per adults sans i ha generat una activitat d'anticossos neutralitzadors. És una prova realitzada als Estats Units, segons la revista The News England Journal of Medicine i citada per fonts oficials nord-americanes. La candidata a vacuna, denominada ARNm-1273, la desenvolupen un equip d'investigació de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses (Niaid, en anglés) i la farmacèutica Moderna, amb seu a Cambridge (Massachusetts). Segons un comunicat dels Instituts Nacionals de Salut (NIH), les troballes inicials es basen en els resultats amb els primers 45 participants, d'edat entre 18 i 55 anys.

Moderna ha sigut la primera empresa a començar els estudis en humans per a assolir una vacuna. "Les dades de la fase 1 demostren que la vacunació amb ARNm-1273 provoca una resposta immune robusta en tots els nivells de dosis", ha assenyalat el responsable mèdic de la companya, Tal Zaks, que confia a passar a la tercera fase aquest mes de juliol. El director executiu de Moderna, Stéphane Bancel, qualifica d'"encoratjadores" les "dades positives" d'aquesta primera fase.

Pel que fa a la seguretat, detalla el comunicat de l'NIH, no s'observen "esdeveniments adversos greus", encara que alguns participants sí que van patir algun tipus d'efecte. "Més de la meitat dels participants va informar de fatiga, mal de cap, calfreds, miàlgia o dolor al lloc de l'aplicació", assenyala la investigació, que precisa que els esdeveniments adversos "van ser més comuns després de la segona vacunació i en aquells que van rebre la dosi més alta".

El conseller delegat de Moderna, Stéphane Bancel, assegura que la companyia preveu poder produir 500 milions de dosis als EUA i arribar als 1.000 milions anuals a tot el món, sempre que la vacuna supere les proves clíniques de la fase 3, que començaran el 27 de juliol.

També et pot interessar