Quasi un terç dels municipis valencians tenen incidències extremes de Covid-19

Un total de 19 poblacions ha sumat més de 50 positius durant el cap de setmana.

Un dels carrers de Vila-real, localitat on s'han detectat 86 nous contagis des de divendres passat
Un dels carrers de Vila-real, localitat on s'han detectat 86 nous contagis des de divendres passat

L'impuls que ha donat el pont de desembre a la pandèmia a les comarques valencianes es veu cada setmana més reflectit en les dades municipalitzades que publica periòdicament la Generalitat. L'última actualització, d'aquest dimarts, recull l'evolució del cap de setmana i eleva a 177 les poblacions amb incidència acumulada superior als 250 casos per cada 100.000 habitants a catorze dies, un dels indicadors de risc extrem que contempla el Ministeri de Sanitat (divendres passat n'eren 149). És pràcticament un terç de totes les localitats que hi ha a la Comunitat Valenciana i, d'aquestes, 61 estan per damunt de 500 positius.

La situació epidemiològica s'agreuja de manera pràcticament generalitzada a tot el territori a mesura que passen els dies. Des de divendres s'han detectat casos nous en 285 municipis, més de la meitat del total. I, d'eixos, dèneu n'han sumat una cinquantena. Com és previsible per la població que té, la ciutat de València acumula quasi el 19% dels positius dels últims quatre dies, 923, i no aconsegueix abaixar la incidència, que frega els 300 casos per cada 100.000 habitants. Li segueixen les altres tres grans ciutats, on també empitjora la corba epidemiològica: Alacant (269 positius), Elx (264) i Castelló de la Plana (110).

El rànquing d'incidència l'encapçala el Verger, on la pandèmia presenta l'evolució més preocupant. La incidència acumulada a catorze dies en aquest xicotet poble de la Marina Alta, que no arriba a 5.000 habitants, es multiplica per més de deu en només set dies: s'ha passat de 237 contagis per cada 100.000 habitants dimarts passat, a 2.565 en l'última actualització. Durant el cap de setmana les autoritats sanitàries han notificat 79 positius, xifra que situa el municipi com el sisé amb més casos detectats de tota la Comunitat Valenciana en aquest període, només per darrere de les quatre grans ciutats i Vila-real. La major part dels nous casos estan relacionats amb un brot en una residència del municipi.

L'Ajuntament ja havia suspés totes les activitats previstes al poble per al passat cap de setmana i també ha cancel·lat preventivament les esportives en instal·lacions municipals fins al 7 de gener de 2021, segons informava aquest dilluns a través de Facebook.

La capital de la Marina Alta, Dénia, està precisament entre les poblacions superiors a 40.000 persones que presenten pujades d'incidència més rellevants, en sumar 45 casos durant el cap de setmana. La que més preocupa és Vila-real (Plana Baixa), on els positius creixen de manera sostinguda des de fa més d'un mes. Amb 86 nous contagis, és la que té l'indicador més alt d'incidència acumulada i ja supera els 500 cada 100.000 habitants. Altres ciutats rellevants que sumen una xifra significativa de casos són Alzira (74), Gandia (67), Torrent (67), Sagunt (66), Elda (60) o Alcoi (53).

La situació continua agreujant-se també a Xàtiva i Benicarló, on el virus segueix propagant-se de manera descontrolada. Aquest últim municipi frega ja els 900 positius per cada 100.000 habitants i ha notificat més d'un centenar d'infeccions des de dimarts passat. A la capital de la Costera la incidència acumulada en els últims catorze dies se situa en 780, després de sumar 69 positius durant el cap de setmana. L'empitjorament de la pandèmia ha obligat el govern local a reintroduir noves restriccions sanitàries, que entraren en vigor el 17 de desembre. La consellera de Sanitat, Ana Barceló, es va reunir aquest dilluns amb l'alcalde, Roger Cerdà, per a analitzar si calen més mesures, com ara un confinament perimetral del municipi, que, de moment, no es contempla.

Un altre punt negre de la Costera és Canals, un municipi de més de 13.000 habitants i on en només una setmana s'han multiplicat per tres els casos arran d'una festa que es va celebrar el passat 7 de desembre, durant el pont de la Puríssima. La incidència acumulada dels últims catorze dies supera els mil positius per cada 100.000 persones.

El virus empitjora també a Xest (Foia de Bunyol), i Aiora (Vall de Cofrents-Aiora), dos municipis on viuen menys de 10.000 persones i que presenten incidències extremes superiors al miler de casos per cada 100.000 habitants. En els darrers set dies han registrat 102 i 25 casos, respectivament.

També et pot interessar

stats