Un terç de les morts a les residències es concentren en quinze centres de majors

600 persones majors han perdut la vida en residències, on s'han registrat 4.000 contagis.

Un terç de les morts a les residències es concentren en quinze centres de majors
Un terç de les morts a les residències es concentren en quinze centres de majors

El coronavirus ha causat la mort de 600 persones majors a les residències, i s'hi han registrat més de 4.000 contagis. Aquestes morts representen una quarta part dels 2.165 decessos que ha causat la pandèmia a la Comunitat Valenciana.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha revelat que un terç de les morts a les residències (211) s'han produït en només quinze centres.

La consellera d'Igualtat assegura que el 74% restant dels centres no ha registrat cap defunció per coronavirus, per la qual cosa entén que, malgrat la situació extrema, les mesures anti-Covid estan funcionant.

La patronal de residències coincideix amb aquesta tesi. Asseguren que els protocols anti-Covid han convertit les residències d'ancians en espais segurs i han permés que en el 85% dels casos els brots registrats no afecten més d’una persona. "L'objectiu era que el virus no entrara a les residències, i hem aconseguit que en tres de cada quatre centres no s'haja registrat cap contagi", destaca José María Toro, president de l'Associació de Residències Valencianes.

Els col·lectius que aglutinen els familiars dels ancians en residències discrepen d'aquesta interpretació. Les famílies denuncien que la situació ha revelat una falta evident de personal a la majoria dels centres. La presidenta de l'Associació Valenciana de Familiars, Ester Pasqual, assegura que no es compleixen les ràtios d'assignació de personal per resident, i que això està dificultant l'aplicació efectiva dels plans de contingència.

Durant la segona onada, les morts en residències s'han concentrat en set grans brots. El més greu ha tingut lloc al Puig de Santa Maria, on s'han notificat quinze víctimes mortals i almenys 104 positius.

En aquests moments hi ha dèsset residències sota la vigilància activa de la Conselleria de Sanitat.

També et pot interessar

stats