Un problema logístic de Pfizer ajorna a dimarts l'arribada del primer lot setmanal de vacunes

Només una residència d'Alacant ha pogut vacunar aquest dilluns perquè tenia dosis sobrants de diumenge, però en falten 31.000 més aquesta setmana.

L'única residència valenciana que ha pogut seguir vacunant aquest dilluns es troba a Alacant
L'única residència valenciana que ha pogut seguir vacunant aquest dilluns es troba a Alacant

L’endemà del tir d'eixida de la campanya de vacunació contra la Covid-19 a Espanya i la resta de la Unió Europea, la farmacèutica Pfizer ha anunciat un retard que impedirà que el primer lot setmanal de vials arribe aquest dilluns, tal com estava previst. La companyia estatunidenca atribueix l'ajornament, que afecta Espanya i set països europeus més, a un problema logístic relacionat amb el procés de càrrega i enviament des de la fàbrica de Bèlgica que ja s'ha solucionat.

Espanya havia de rebre aquest dilluns 350.000 dosis de la vacuna, de les quals 31.000 anaven destinades a la Comunitat Valenciana, per a continuar amb el pla d'immunització posat en marxa aquest diumenge. Però, a primera hora del matí, Pfizer Espanya ha comunicat al Ministeri de Sanitat que el lliurament s'ajornaria "unes hores" a causa de l'incident a Puurs (Bèlgica) i que les vacunes compromeses per a hui arribaran finalment dimarts, 29 de desembre. Els retards, provocats per "un problema en el procés de càrrega i enviament" afecten huit països europeus, inclosa Espanya. El departament encapçalat per Salvador Illa ha informat que, segons la companyia, "la situació ja està resolta" i ha confirmat la data d'arribada de les dosis aquest dimarts. Les residències encara desconeixen a quina hora rebran els vials.

La Conselleria de Sanitat Universal ha confirmat que, a causa d'aquesta incidència, la vacunació es para momentàniament aquest dilluns. De les 31.000 dosis que havien d'arribar al territori valencià, 10.000 estaven destinades a les comarques del sud, 16.000 a les del centre i 5.000 a les del nord. El president Ximo Puig s'ha mostrat confiat al migdia que dimarts es farà aquest enviament “si no hi ha cap altre inconvenient”.

Una residència d'Alacant, l'única on continua la vacunació

El retard en les vacunes ha paralitzat la campanya d'immunització en tots geriàtrics valencians excepte un ubicat al barri de Joan XXIII d'Alacant. La Residència Alacant és l'únic centre de tot el territori que ha pogut continuar subministrant vacunes durant aquest dilluns des de les tres de la vesprada, perquè disposava d’una vintena de dosis sobrants de la primera remesa. Aquest diumenge començava la campanya a totes les comunitats autònomes amb un lliurament inicial de vacunes que dissabte va fer Pfizer. Durant les pròximes dotze setmanes, està previst que arriben a Espanya lots setmanals de 350.000 dosis fins a completar les vora 4,5 milions d'injeccions adquirides a la farmacèutica estatunidenca i l'alemanya BioNTech.

Al territori valencià arribaran cada dilluns 31.000 dosis. La intenció del Consell de Ximo Puig és que a finals de gener ja s'hagen vacunat 50.000 persones i que la xifra s'eleve a 188.000 a finals de març. En el primer dia de vacunació s'ha inoculat el fàrmac a vora 700 valencians i valencianes en set residències de Torrent, Benissanó, Rafelbunyol, Sant Joan d'Alacant, Sant Vicent del Raspeig, Borriana i Almassora. Batiste Martí, de 81 anys, ha sigut el primer valencià a rebre la vacuna.

En aquesta primera etapa de vacunació, de les tres que hi ha previstes, se'n beneficiaran els interns i treballadors de residències de la tercera edat i centres de persones amb discapacitat, personal sanitari i grans dependents, que consten en els plans del govern espanyol com els col·lectius més vulnerables i exposats al virus.

També et pot interessar

stats