Un model matemàtic anticipa que hi haurà menys de 50 noves morts diàries per Covid-19 des de divendres

El sistema d’equacions, que ha desenvolupat la Universitat Miguel Hernández d’Elx, ha demostrat que és un dels més fiables.

El professor de Matemàtiques Santiago García, de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, intervé en l'À Punt NTC 20H
El professor de Matemàtiques Santiago García, de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, intervé en l'À Punt NTC 20H

La xifra de víctimes mortals diàries del nou coronavirus podria experimentar una forta davallada a partir de divendres. Amb una reducció de les 164 defuncions d’aquest dilluns a tot l'Estat a menys de 50, segons anticipa un model matemàtic desenvolupat a la Universitat Miguel Hernández d’Elx.

Aquest model s’ha demostrat com un dels més fiables per a pronosticar el comportament de la corba de contagis i morts per la Covid-19 a Espanya.

L’autor, el professor de Matemàtiques Santiago García, aclareix que el model té un marge d’error del 5% i que aquesta estimació podria complir-se amb dos o tres dies de diferència.

Aquest sistema de mesurament del tipus “robust” ha demostrat avantatges respecte d’altres “de precisió”, perquè en basar-se en el temps i l’experiència, “com més temps passa, més encerta, i cada dia millora i aprén”, ha explicat a l’À Punt NTC. García ha desenvolupat el conjunt d’equacions i variables per a la tesi doctoral.

“L’estadística pot simular allò que no ha passat, però no predit allò que no ha tingut lloc”, diu el professor de la Miguel Hernández, que recorda les limitacions d’aquest tipus de pronòstics "d'aproximació" i considera que, amb la tecnologia actual, no poden anticipar una eventual segona onada de contagis de coronavirus.

També et pot interessar

stats