Un jutjat ratifica la segona resolució de Sanitat que estableix el confinament de Benigànim

L'acte justifica l'adopció de les mesures sanitàries per un "empitjorament" de la situació i l'extensió de contagis a la comarca.

Imatge de la patrulla de la Guàrdia Civil a les entrades de Benigànim
Imatge de la patrulla de la Guàrdia Civil a les entrades de Benigànim / Efe

El jutjat contenciós administratiu número 5 de València ha dictat aquest dijous un acte per què ratifica parcialment la segona resolució de la Conselleria de Sanitat que estableix el confinament de la localitat de Benigànim per a frenar la propagació de casos de Covid-19.

El magistrat, amb l'informe favorable de la Fiscalia, considera que la decisió del govern autonòmic està justificada per l'"evident empitjorament de les circumstàncies concurrents", concretament per l'extensió dels contagis a altres municipis de la comarca. "Vist l'alt nivell de contagis existent, així com l'increment i la coneguda rapidesa de la propagació pel contagi que per si mateix té la malaltia del coronavirus, es considera prudent ratificar les mesures preventives acordades per l'autoritat sanitària", precisa el magistrat.

El titular d'aquest jutjat considera que les mesures contemplades en la segona resolució "persegueixen una finalitat legítima, respecten el principi de proporcionalitat" i no consta la possibilitat d'adoptar-ne altres "menys oneroses o lesives per a la consecució de l'objectiu proposat".

La Conselleria de Sanitat va adoptar una primera resolució el 31 d'agost per al confinament de Benigànim la ratificació del qual va ser denegada per un altre jutjat, el contenciós administratiu número 3 de València, per entendre que les mesures no eren proporcionals ni necessàries. La Conselleria va deixar sense efecte la resolució i va publicar-ne una altra l'1 de setembre que incloïa diverses modificacions i que ha rebut ara la ratificació parcial.

Ratifica així un primer grup de mesures que integren el confinament perimetral de la localitat, amb les restriccions d'entrada i eixida excepte per motius justificats, la limitació de l'aforament als espais destinats a culte, la limitació de l'assistència a vetlatoris, la suspensió de l'activitat educativa i formativa i la limitació a un màxim de deu persones en reunions familiars i socials.

No obstant això, l'acte distingeix entre un grup de mesures que requereixen ratificació judicial per afectar drets fonamentals i altres que l'administració pot adoptar directament sense aquesta ratificació perquè té potestat per a fer-ho. És el cas de mesures la ratificació de les quals es denega per innecessària, comprén la suspensió d'activitats en establiments i espais i la suspensió d'activitats i espectacles esportius amb assistència de públic.

El PP denuncia “itineraris quilomètrics” per al veïnat de Bellús

El PP ha denunciat que el tall de carreteres pel confinament de Benigànim obliga a fer “itineraris quilomètrics” al veïnat de Bellús. Hi ha tres carreteres i la d'accés a Benigànim, la més utilitzada, segons els populars, “s'ha tallat sense donar la possibilitat als veïns de Bellús d'entrar a Benigànim per a rebre atenció sanitària, anar al banc o acudir als comerços locals”. La segona, d'eixida cap a Xàtiva i de titularitat autonòmica, està en obres, i per això els veïns de Bellús “només tenen l'opció d'anar en direcció a l'Olleria i per a arribar a Benigànim han de fer de 23 quilòmetres”, quan abans en recorrien quatre.

Així mateix, el PP ha denunciat els “retards injustificables” en el lliurament dels resultats de PCR als veïns de Benigànim per l'avaria d'una màquina a Xàtiva.

També et pot interessar

stats