Un jutge de Madrid anul·la l'orde que prohibeix fumar al carrer i tanca l'oci nocturn

El magistrat entén que l’orde limita drets fonamentals sense una declaració prèvia d’estat d’alarma.

Una persona fuma en una terrassa
Una persona fuma en una terrassa / Europa Press

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Madrid ha rebutjat ratificar l’orde de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid que inclou diverses mesures de prevenció contra la Covid-19. Entre aquestes restriccions hi ha la prohibició de fumar a l'aire lliure quan no es puga mantindre la distància de seguretat i el tancament de l'oci nocturn.

Segons l’acte dictat pel magistrat Alfonso Villagómez Cebrián, el text “limita drets fonamentals sense una declaració prèvia d’estat d’alarma”. El jutge assumeix que els drets fonamentals no són il·limitats i que poden “modular-se” complint els requisits legals, però insisteix que no podrien ser limitats per mitjà d'una disposició administrativa, com aquesta orde de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid.

A més, subratlla que l'orde amb les noves restriccions es basa en una altra del Ministeri de Sanitat que no ha sigut publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), “quan, com és sabut, les normes i disposicions generals han de ser publicades perquè siguen d'obligat compliment per a tots”.

El magistrat assegura que és conscient de les dificultats a les quals s'enfronta el país a causa de la pandèmia i de la necessitat de conjugar les qüestions sanitàries i econòmiques, però adverteix que la Covid-19 ha deixat al descobert “molts problemes normatius i jurídics” que han de resoldre els òrgans constitucionalment competents, respectant la legislació vigent i la jurisprudència del Tribunal Constitucional.

Al seu parer, és innecessari dissenyar nous instruments jurídics, com demanen les comunitats autònomes, perquè “ja existeixen en l'ordenament espanyol i només fa falta posar-los en marxa”. La resolució judicial, contra la qual cap recurs, suspén l’aplicació de l’orde, en no haver sigut ratificada.

També et pot interessar

stats