Un informe de l’IVIE assegura que l’abast i la severitat de la Covid-19 estan remetent a la Comunitat Valenciana

Les dades revelen una mostren una “gran variabilitat” entre comunitats autònomes i reforcen la idea d’una desescalada asimètrica entre regions.

Un informe de l’IVIE assegura que l’abast i la severitat de la Covid-19 estan remetent a la Comunitat Valenciana
Un informe de l’IVIE assegura que l’abast i la severitat de la Covid-19 estan remetent a la Comunitat Valenciana

Un informe de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) afirma que la severitat i l’impacte de la Covid-19 encara no s’han frenat a Espanya, però sí ho està fent a la Comunitat Valenciana. L’estudi arriba a aquesta conclusió comparant l’impacte (contagis en proporció a la població), amb la severitat amb que afecta pacients de les diferents regions d’Espanya.

A la llum d’aquests indicadors, l’evolució de la malaltia a la Comunitat Valenciana “presenta diferències clares amb el conjunt d’Espanya”, i es més favorable que en la mitjana del conjunt de l’Estat. L’abast de la Covid-19 ha sigut menor tant si es considera la població afectada greu com si s’avalua la severitat de la pandèmia. En aquest segon cas, tot i que la xifra de pacients greus i víctimes mortals es va agreujar en els últims deu dies de març, s’ha reduït des de llavors i se situa actualment en nivells inferiors als del principi de la sèrie.

Les dades elaborades per l’IVIE mostren una “gran variabilitat” entre comunitats autònomes, tant per la diversitat de les proporcions de població afectades com per la diferent severitat de la pandèmia. Aquesta diversitat, conclou l’informe, “pot ajudar en la presa decisions sobre el procés de desconfinament per etapes i regions, que s’ha d’abordar pròximament”.

Menys impacte i severitat

Així les coses, al conjunt de l’estat espanyol l’impacte brut de la pandèmia s’ha multiplicat fins per 12 des del 19 de març perquè s’han disparant els casos de les persones que necessiten atenció. Descomptant els pacients recuperats, l’impacte net, l’índex es retrau però continua en evolució. Tanmateix la trajectòria valenciana de l’impacte és més favorable que la mitjana espanyola perquè no creix des de principi d’abril.

L’evolució de la severitat també és irregular a Espanya i encara “no mostra millores clares”, entre altres motius per l’elevat número de morts acumulat. La trajectòria valenciana és però “més favorable i en l’actualitat el nivell de l’índex de severitat es troba clarament per davall de fa un mes”, segons l’informe.

També et pot interessar

stats