Un grup de científics demana una avaluació independent sobre la gestió del coronavirus a Espanya

Consideren que les xifres de Covid-19 al país, amb més de 300.000 contagis, són conseqüència de la "falta de preparació per a una pandèmia".

Un professional mèdic realitza una prova PCR de detecció de coronavirus
Un professional mèdic realitza una prova PCR de detecció de coronavirus

Un grup de científics espanyols ha demanat el govern espanyol que un panell d'experts internacionals i nacionals duga a terme una avaluació independent i imparcial de la gestió del coronavirus a Espanya, segons una carta que han publicat en la revista Lancet.

Els investigadors pensen que aquesta avaluació servirà per a identificar "àrees en les quals la salut pública, i el sistema de salut i assistència social s'han de millorar". Consideren que l'avaluació ha d'incloure "tres àrees: governança i presa de decisions, assessorament científic i tècnic, i capacitat operativa".

Apunten que la situació actual en què es troba Espanya, amb més de 309.000 casos i 28.500 morts i més de 50.000 treballadors i treballadores de la salut infectats i quasi 20.000 morts en residències de majors, es deu a una "falta de preparació per a una pandèmia". A més, afegeixen que hi ha hagut una "reacció tardana de les autoritats centrals i regionals, processos lents de presa de decisions, alts nivells de mobilitat i migració de la població, escassa coordinació entre les autoritats centrals i regionals, escassa dependència de l'assessorament científic, envelliment de la població, grups vulnerables que experimenten desigualtats socials i de salut i falta de preparació a les residències d'ancians". Uns problemes conseqüència d'una dècada d'austeritat que "ha esgotat la força laboral sanitària i ha reduït la salut pública i les capacitats del sistema de salut".

També et pot interessar

stats