Un grup de 350 experts i ex-alts càrrecs de sanitat demana refundar el sistema sanitari

En una carta a Sánchez, avisen de l’actual "situació límit" del sistema a causa de l’infrafinançament de la sanitat.

Minut de silenci de metges a Navarra
Minut de silenci de metges a Navarra / Jesús Diges (Efe)

Un grup de més de 350 persones, entre elles professionals sanitaris i ex-alts càrrecs de sanitat, han demanat al president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, la "refundació" del Sistema Nacional de Salut (SNS) a causa de la situació generada per la Covid-19. Els signants, encapçalats pel cardiòleg Jesús Gutiérrez Morlote, avisen de l’actual "situació límit" del sistema com a conseqüència de l’infrafinançament de la sanitat i assenyalen la necessitat d’aconseguir una despesa similar al de la mitjana de la zona euro.

També assenyalen la necessitat "urgent" de reforçar el Ministeri de Sanitat dotant-lo dels recursos humans i pressupostaris que li permeten liderar crisis com la de la Covid-19 i promoure la cohesió del conjunt de l’SNS, ja que consideren que la recent epidèmia "ha demostrat que no hi ha hagut suficient solidaritat entre les comunitats i entre aquestes i el ministeri".

A més, proposen que les transferències econòmiques de l’Estat a les comunitats autònomes garantisquen que es manté l’equitat en l’SNS, una "cosa que no succeeix actualment, com demostren les diferències de despesa sanitària entre elles".

Per això, plantegen una cogovernança de l’executiu estatal i els autonòmics basada en un Consell Interterritorial amb decisions vinculants i agències especialitzades en àrees estratègiques. Els experts consideren, igualment, que és necessària una potent Oficina d’Informació Sanitària, que reta comptes al Parlament, com a garantia d’equitat.

Els signants assenyalen que és "imprescindible" enfortir l’atenció primària i destinar-hi entre el 25% i el 30% de la despesa sanitària i plantegen noves fórmules organitzatives per als hospitals.

Per a garantir l’accés dels pacients a tots els medicaments útils, indiquen que serà necessari fixar una política de preus lligada als costos de fabricació i inversió en recerca i desenvolupament (R+D).

També et pot interessar

stats