Un estudi sobre la Covid-19 revela que la hidroxicloroquina augmenta el risc de mort

Aquest fàrmac ha rebut molta atenció mediàtica després que Trump anunciara que l’estava consumint de manera preventiva.

Un infermer mostra una píndola d'hidroxicloroquina
Un infermer mostra una píndola d'hidroxicloroquina / Will Dunham (Reuters)

Un estudi que analitza dades de quasi 15.000 pacients amb Covid-19 que van rebre el fàrmac cloroquina o el seu anàleg, la hidroxicloroquina, suggereix que aquest tractament no ofereix cap benefici als pacients. De fet, es relaciona amb un augment de les taxes de mortalitat i un increment de les arrítmies cardíaques entre els pacients positius de Covid-19 hospitalitzats.

L'estudi, publicat en la revista The Lancet, naix de la col·laboració de més de 600 hospitals de Nord Amèrica, Europa, Àsia, Àfrica i Sud-amèrica. Els investigadors responsables d'aquest informe han determinat que ambdós medicaments no han d'utilitzar-se per a tractar la Covid-19 fora dels assajos clínics en marxa.

No obstant això, adverteixen que no és possible excloure la possibilitat que altres factors no mesurats siguen responsables de l'aparent relació entre aquests tractaments i la disminució de la supervivència. Així, les veus expertes posen l'accent en la necessitat urgent d'assajos aleatoris per a avançar en aquesta línia d'investigació.

Trump, en tractament amb hidroxicloroquina

La cloroquina és un fàrmac antipalúdic i el seu anàleg, la hidroxicloroquina, s'utilitza per a tractar malalties autoimmunes com el lupus i l'artritis. Les declaracions del president dels Estats Units, Donald Trump, anunciant que prenia hidroxicloroquina de manera preventiva n'han augmentat la demanda.

Així, les lloances de Trump van provocar dificultats entre pacients d'artritis o lupus per a aconseguir hidroxicloroquina. Aquest dimecres el president estatunidenc va anunciar que acabaria el tractament “en un dia o dos”.

També et pot interessar

stats