Un estudi avala l’eficàcia de les mascaretes de tela per a frenar la pandèmia

Quan tot el món les portava posades, podien reduir les víctimes mortals d'un 3 a un 5%.

Diverses persones amb mascareta, en una imatge d'arxiu
Diverses persones amb mascareta, en una imatge d'arxiu / Pacosantamaria (Efe)

L’ús de mascaretes entre la població pot ajudar a frenar la pandèmia i reduir el nombre de contagis per coronavirus, segons un estudi que subratlla que fins i tot les de tela, amb un efecte protector limitat, són eficaces si s’utilitzen de forma generalitzada.

La investigació, publicada en la revista científica Nature Communications, recorre a models matemàtics per a examinar l’impacte de l’ús de la mascareta i la seua distribució entre la població general durant un brot de coronavirus. L’equip científic ha simulat brots en què el subministrament i l’eficàcia de les mascaretes d’un sol ús variaven i van observar el nombre de contagis i morts resultant. D’aquesta manera van comprovar que el nombre total de morts i infeccions disminuïa a mesura que augmentaven la disponibilitat i l’eficàcia de les mascaretes.

Les conclusions apunten que donar prioritat als ancians i conservar un subministrament de mascaretes quirúrgiques per als casos infecciosos identificats era més eficaç i reduïa els contagis molt més que amb la distribució aleatòria. A més, en avaluar l’ús de mascaretes de tela reutilitzables, la reducció de morts era comparable a la d’aquelles d’un sol ús de qualitat mèdica.

També va descobrir que quan tot el món les portava posades, les de tela podien donar lloc a una reducció del 3 al 5% de les morts, i que la distribució selectiva addicional de mascaretes mèdiques als ancians i els simptomàtics podria duplicar aquest efecte.

L’estudi –coordinat per professionals de l’institut d’investigació Broad Institute i les universitats de Harvard i Tsing Hua– conclou que l’ús de protectors facials és “un component important de les mesures de salut pública” per a limitar la propagació del virus. No obstant això, precisa que són necessàries noves investigacions per a obtindre millors estimacions de l’eficàcia de les mascaretes entre el públic durant la pandèmia.

També et pot interessar