Un mes d'estat d'alarma, amb la incertesa de saber quan acabarà el confinament

El govern espanyol estudia la idea d’allargar 15 dies més les restriccions, però alçant-ne algunes.

Un senyal de prohibit el pas, a l’entrada de la platja de l’Almadrava d’Alacant, amb el castell de Santa Bàrbera al fons, aquesta Setmana Santa
Un senyal de prohibit el pas, a l’entrada de la platja de l’Almadrava d’Alacant, amb el castell de Santa Bàrbera al fons, aquesta Setmana Santa / Manuel Lorenzo (Efe)

Aquest dimarts farà un mes des que molts, especialment les persones majors, no han eixit al carrer. Un mes des que només els supermercats i les farmàcies alcen la persiana i 30 dies des que els espais públics han emmudit. La mitjanit del 14 de març va entrar en vigor l'estat d'alarma, una mesura extraordinària decretada pel govern espanyol per a limitar l’expansió del coronavirus. Implicava nombroses restriccions per a la ciutadania, moltes mai viscudes, com el confinament generalitzat. Era la segona vegada en la democràcia que el govern estatal recorria a aquesta mesura: l’anterior va ser el desembre de 2010, amb motiu de la vaga de controladors aeris.

Des d’aleshores, el Congrés ha sol·licitat dues pròrrogues. Així, davant de la previsió inicial de mantindre el confinament i la resta de restriccions de mobilitat fins al 29 març, van passar a allargar-lo fins a l’11 d’abril, amb una primera pròrroga. Posteriorment, va prosperar una segona pròrroga, actualment vigent, que ha allargat l’estat d’alarma fins al 26 d’abril.

Amb tot, sembla que hi haurà pròrroga més enllà del 26 d'abril. Almenys per les declaracions de Pedro Sánchez la setmana passada, que ja han avançat que hi haurà una tercera extensió de les mesures. Ara bé, no ha concretat quines seran les limitacions.

A l’alçada parcial de la hivernació de les empreses, que aquest dimarts serà efectiva a la Comunitat Valenciana, sembla que es podrien afegir altres iniciatives que suavitzarien el confinament. Una de les possibilitats que estan damunt de la taula, segons ha reconegut el ministre de Sanitat, Salvador Illa, és que podrien permetre eixir al carrer els menors, encara que per un temps determinat i als voltants del domicili. El responsable de Sanitat afirmà dilluns que Espanya ha assolit el pic de contagis, de manera que ara la prioritat del govern central i de les autoritats sanitàries és la de doblegar la corba de contagis.

També et pot interessar

stats