Un curs escolar marcat per la mascareta, el metre i mig i els grups estables de convivència

A dues setmanes de tornar a les aules, Marzà destaca que el sistema educatiu valencià està "preparat" per a un inici de curs segur.

Comença una setmana important per a determinar els protocols de l'inici del curs escolar, enguany marcat pel coronavirus.
Comença una setmana important per a determinar els protocols de l'inici del curs escolar, enguany marcat pel coronavirus.

Comença una setmana important per a determinar els protocols de l'inici del curs escolar, enguany marcat pel coronavirus. Dijous és la cita clau per a aclarir les principals incògnites que preocupen al conjunt de la comunitat educativa. Els ministeris de Sanitat i Educació es reuniran amb les comunitats autònomes en una conferència sectorial conjunta en què es definiran les mesures que s'han d'aplicar en la tornada a les aules dels menors. El que està clar a la Comunitat Valenciana, segons ha destacat el conseller d'Educació, Vicent Marzà, és que el metre i mig, la mascareta i els grups estables de convivència són instruments contra la pandèmia "que han vingut per a quedar-se aquest curs".

Segons Marzà, la Comunitat Valenciana ha treballat des del primer dia "en connexió" amb tota la comunitat educativa, des de professors, sindicats, patronal, centres i pares, als qui ha agraït el seu treball "ingent" per a arribar a un acord per a un inici del curs 2020-21 el pròxim 7 de setembre.

El conseller ha explicat que, amb la reorganització dels centres, la reducció d'alumnes a les aules, la contractació extra de professorat i monitors i monitores de menjador i els protocols llestos, el sistema educatiu valencià està preparat per a iniciar el curs "amb la màxima presencialitat" i en "qualsevol escenari". Així, ha demanat als pares i mares que estiguen "tranquils" perquè amb aquests espais segurs es podrà controlar un possible cas per a "minimitzar els seus efectes i el contagi als seus companys".

En educació infantil, primària i primer d'ESO, els alumnes estaran de manera "100% presencial", mentre que en la resta de secundària i batxillerat podria ser en "dies alterns" en funció de les necessitats de cada centre.

5.000 professors i 3.000 monitors

Marzá ha recordat que la Comunitat ha invertit més de 207 milions extra per a reorganitzar centres, comprar material sanitari i contractar uns 5.000 professors i 3.000 monitors de menjador, i ha ressaltat l'aposta per la digitalització, en previsió que "la pandèmia vaja a pitjor".

30.000 tauletes amb connexió a internet

S'han gastat 33 milions per a comprar 30.000 tauletes amb connexió a internet, llicències i millora de les plataformes perquè tinguen major utilitat i que es puguen fer classes en línia, hi haja videoconferències i els alumnes "seguisquen les classes amb el seu horari habitual" com si estigueren a l'aula.

L'ús de les mascaretes

Respecte a l'ús de mascareta, ha puntualitzat que serà obligatòria per a tot el professorat, excepte els dels grups estables de convivència (bambolles), que serà voluntària. Per als xiquets fins a quart de Primària "no és necessària", com tampoc per als majors "sempre que estiguen en el seu pupitre i a metre i mig de distància", encara que "en el moment en què s'alcen de la cadira per a desplaçar-se dins del centre, hauran de portar mascareta", ha dit.

Diferents accessos i horaris esglaonats

Per a evitar la massificació, l'entrada dels menors als col·legis es farà per diferents accessos i, igual que les eixides i les estades als patis i zones esportives, es farà en horaris esglaonats, amb les files que calga i sense l'acompanyament dels pares.

Un web informarà del protocol acordat amb Sanitat

Marzà ha avançat que preparen un web on desgranaran el protocol acordat amb Sanitat per a l'inici del curs i que permetrà el professorat i els pares i mares consultar les preguntes més freqüents i resoldre qualsevol dubte que els puga sorgir en el dia a dia.

Què fer davant la sospita de Covid-19

En el cas que hi haja un escolar amb símptomes compatibles amb coronavirus, el protocol estableix que el seu professor l'acompanyarà als espais Covid habilitats als centres per a romandre aïllats i s'avisarà tant a la família com les autoritats sanitàries, que hi determinaran els passos a seguir.

No obstant això, el ha advertit que "serà un any difícil per molt de consens que tinguem i molts instruments extraordinaris que hàgem mobilitzat", i ha afegit que, encara que estan "preparats", en algun moment "caldrà tancar algun col·legi o una classe presencial d'un grup determinat".

El Ministeri nega que es contemple retardar l'inici pels brots

El curs escolar començarà entre el 4 i el 15 de setembre en funció de les comunitats autònomes. A banda dels dubtes sobre com tornarà l'alumnat a les classes, sobrevola també la convocatòria de vaga docent a Madrid, una amenaça que s'estén a altres autonomies. El Ministeri d'Educació assegura que no està sobre la taula "cap modificació" respecte d’un possible ajornament de l'inici del curs fora de les dates habituals de setembre a causa de l'escalada exponencial de contagis i brots que ha registrat Espanya en les últimes setmanes.

Les famílies: entre la necessitat que els menuts reben classe i la por als contagis

Enmig de la incertesa, les famílies es troben dividides entre la necessitat que els més menuts reben l'educació escolar i la por a un possible contagi al col·legi. Tot i els posicionaments d'alguns progenitors, que avancen que deixaran els fills a casa si l'escalada de contagis continua, els experts jurídics els recorden l'obligació de dur-los a escola i que l'absentisme continuat del menor va contra la llei. Tal com explica l'advocada de família Paloma Zabalgo, que diu que a Espanya l'assistència al col·legi és obligatòria dels 6 als 16 anys.

El professor de Dret Administratiu de la Universitat de València Andrés Boix puntualitza que l'incompliment d'aquest deure pot comportar la intervenció fins i tot d'un jutge o de la fiscalia de menors per a obligar-los a enviar el menor a les aules. L'absentisme podria tindre fins i tot conseqüències penals i, en casos extrems, la retirada de la custòdia dels progenitors.

També et pot interessar

stats