Les UCI valencianes són les que tenen més pacients de Covid d'Espanya

El creixement ininterromput de contagis porta el sistema sanitari a límits inèdits en tota la pandèmia.

Sanitaris atenent a un pacient en una UCI
Sanitaris atenent a un pacient en una UCI / Efe

L'explosió de contagis amb què ha començat l'any 2021 a la Comunitat Valenciana ha portat el sistema sanitari a límits que no s'havien registrat des de l'inici de la pandèmia. Les xifres d'hospitalitzacions per coronavirus han tornat a marcar nous màxims en l'actualització que ha fet la Conselleria de Sanitat Universal aquest dimecres tant en planta, amb 2.848 pacients, com en unitats de cures intensives (UCI), amb 418. Des de fa dies, la Comunitat Valenciana és la que més llits ocupats d'UCI té amb malalts de Covid de tota Espanya, el 45,05%, segons dades aportades pel Ministeri de Sanitat. Són 17 punts per damunt de la mitjana del país.

Tot i el ball de xifres entre les dades de la Conselleria i el Ministeri de Sanitat, que eleva a fins a 491 els pacients a les UCI, la situació en molts hospitals valencians és crítica i es preveu que s'agreuge durant els pròxims dies. El cap d'Urgències de l'Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva, Carles Pérez García, explica que els últims dies s'ha produït un “ascens vertiginós” del nombre de contagis, que ha relacionat directament amb les festes de Nadal. Només en el centre de referència a la Costera hi ha actualment quatre plantes dedicades exclusivament als malalts de Covid-19. Dels 225 llits que hi ha, 100 pacients pateixen la malaltia provocada pel SARS-CoV-2 i 13 estan ingressats crítics.

Dades consolidades del 13 de gener. Font: Ministeri de Sanitat

La Comunitat Valenciana també és líder d'hospitalitzacions en els últims set dies (633, el 17% dels que s'han registrat a l'Estat) i té la taxa d'ocupació de llits en planta més alta de tot Espanya, un 29%. La xarxa hospitalària està acusant especialment aquesta tercera onada del virus i els pacients ingressats a hores d'ara ja superen en més de 600 els que hi albergaren els centres sanitaris en el pic d'abril. En pacients d'UCI, el màxim de la primera onada s'ha sobrepassat en més d'una trentena.

Evolució de la pressió assistencial a la Comunitat Valenciana des de l'inici de la pandèmia. Font: Conselleria de Sanitat

La possibilitat d'arribar a una saturació del sistema “està present”, atenent l'evolució del ritme de contagis, assegura Pérez García, que també és membre de la Societat Espanyola d'Urgències i Emergències, Semes. El Lluís Alcanyís, en concret, podria veure's en aquest escenari d'ací a deu o quinze dies si continua la velocitat actual dels ingressos. Tot i això, remarca que el sistema està preparat per a afrontar la situació: “Estem més preparats que abans, però estem en el pitjor moment”, resumeix, contundent.

També et pot interessar

stats