Trump suspén l’emissió de ‘green cards’ en plena pandèmia de Covid-19

El president dels Estats Units justifica l’enduriment de les polítiques migratòries amb la pèrdua de 22 milions de llocs de treball.

Un grup de de mexicans espera a l’exterior de l’Institut Nacional de Migracions després de ser deportats dels Estats Units
Un grup de de mexicans espera a l’exterior de l’Institut Nacional de Migracions després de ser deportats dels Estats Units / Jose Luis Gonzalez (Reuters)

Donald Trump suspén l’emissió de permisos de residència permanent per a estrangers durant 60 dies, les conegudes com ‘green cards’, i confirma les amenaces d’endurir la política migratòria en plena pandèmia de Covid-19. El president dels Estats Units ha fet aquest anunci quan els contagis confirmats superen els 825.000 i les morts 45.000, 2.800 dels quals s’han registrat en les últimes 24 hores.

La xifra de contagis al país nord-americà multiplica per quatre la d’Espanya, segon país amb més casos confirmats; i la de morts pràcticament duplica la d’Itàlia, segon país amb més morts pel virus. França, Alemanya i el Regne Unit continuen la llista i avancen a diferents ritmes en la seua escalada de contagis, mentre que Turquia està a punt de superar el 100.000 casos. En l’última jornada, l’Iran ha sobrepassat la Xina en quantitat de persones infectades, mentre que aquest últim manté la corba plana i fa setmanes que no depassa els 85.000. Les xifres globals, segons la universitat Johns Hopkins arriben ja als dos milions i mig de contagis i 177.466 víctimes mortals, mentre que prop de 700.000 persones s’han recuperat.

Justifiquen aquesta mesura amb la pèrdua de 22 milions de llocs de treball

Trump va assegurar dilluns que tenia intenció de pausar “tota la immigració”, però finalment exclou de la suspensió els visats especials temporals, com els agrícoles o els d’especialistes tecnològics. El mandatari justifica aquesta decisió que afecta vora un milió de persones amb els baixos índex d’ocupació provocats per la crisi sanitària. “Seria incorrecte i injust que els estatunidencs acomiadats foren reemplaçats per immigrants arribats des de l’estranger”, ha dit en la roda de premsa diària de la Casa Blanca per a la Covid-19.

Les mesures de confinament contra el nou coronavirus han destruït 22 milions de llocs de treball en un període de quatre setmanes, segons dades del Departament de Treball dels Estats Units, una xifra sense precedents en les anteriors crisis. El president ha detallat que la suspensió es farà efectiva aquest dimecres, després de la signatura d’una ordre executiva que contindrà algunes excepcions. Aquestes, segons mitjans locals, permetran que familiars estrangers de ciutadans estatunidencs continuen rebent les seues ‘green cards’.

Més confinament a Llatinoamèrica per temor a l’ona de contagis

Davant l’acceleració de casos i a pesar dels efectes econòmics, Mèxic ha confirmat l’extensió de les mesures de distanciament social fins al 30 de maig. El govern mexicà, que havia frenat les activitats econòmiques no essencials fins al 30 d’abril i havia encoratjat a la població a quedar-se a casa, ha dit aquest dimarts que de no haver-se aplicat aquestes mesures l’escenari seria “devastador”.

També Xile, l’Argentina i Colòmbia han estés la quarantena obligatòria, on hi ha hagut un augment considerable de contagis. Aquestes mesures contrasten amb els ànims als Estats Units, on la situació de milers de llars ha encoratjat a grups conservadors a convocar protestes per a exigir més flexibilitat en el confinament i el retorn a l’activitat en determinats sectors.

Sobre aquest tema, l’Organització Panamericana de la Salut (OPS) ha dit repetidament que alçar de colp les mesures de confinament portarà una nova ona de contagis i ha recomanat avaluar cada 14 dies si és necessari fer marxa arrere.

Nou repunt de casos “importats” a la Xina

Els nous casos de coronavirus a la Xina han augmentat en l’última jornada fins a 30, 23 d’ells procedents de l’exterior, enfront dels 11 contagis del dilluns i els 12 del diumenge. Tot i això, la Comissió Nacional de Salut no ha registrat cap nova defunció en les últimes 24 hores i s’han donat d’alta a 28 pacients.

Els infectats “actius” al país són ara 1.005, dels quals 811 són els coneguts com casos “importats”, entre el total de 82.788 casos registrats des de l’inici de la malaltia. Respecte a les infeccions asimptomàtiques, s’han comptabilitzat 42 nous casos i 991 persones infectades sense símptomes romanen sota observació.

També et pot interessar

stats