Trump planeja dissoldre l'equip contra la Covid-19 tot i l’augment de morts

Els Estats Units, amb 1,2 milions de contagis, supera la suma dels sis països europeus amb més casos.

El doctor Anthony Fauci, el passat 29 d'abril durant una reunió a la Casa Blanca
El doctor Anthony Fauci, el passat 29 d'abril durant una reunió a la Casa Blanca / Doug Mills (Efe)

Donald Trump desafia les recomanacions dels experts mentre el coronavirus s’emporta centenars de vides cada dia. El president dels Estats Units ha avançat que vol dissoldre l'equip de resposta a la Covid-19, la qual cosa deixaria el govern sense sala de crisi, precisament quan s’adverteix que el nombre de morts al país podria duplicar-se al mes d’agost.

S’espera que l’equip oficial contra la pandèmia, que inclou respectats experts en salut com els doctors Anthony Fauci i Deborah Birx, reduïsca gradualment les operacions en el mes vinent i finalment les distribuïsca entre diverses agències del govern. “El país no pot estar tancat durant cinc anys”, ha apuntat Trump aquest dimarts.

El vicepresident Mike Pence ha explicat que, per a finals de maig o principis de juny, l’executiu espera que el panorama siga “molt diferent” a l’actual, amb el pic en el nombre de casos ja superat i més de la meitat dels estats del país en procés de desescalada. No obstant això, l’anunci arriba només un dia després que un model de predicció de l’evolució de la pandèmia, en què es fixa sovint la Casa Blanca, actualitzara els càlculs: pronostica que la crisi deixarà més de 134.000 morts als Estats Units per al 4 d’agost. Aquesta projecció de l’Institut de Mètriques i Avaluacions de Salut de la Universitat de Washington implica que el nombre de defuncions quasi arribaria a duplicar-se en els pròxims tres mesos respecte a la xifra actual, que supera ja les 70.000 morts. “És possible que hi haja algunes (morts) perquè la gent ja no estarà tancada”, va reconéixer Trump la setmana passada durant una entrevista amb la cadena ABC News.

Els Estats Units supera la suma dels sis països europeus amb més casos

La suma dels sis països europeus amb més casos de coronavirus –Espanya, Itàlia, el Regne Unit, França, Alemanya i Rússia– és lleugerament menor que el balanç total dels Estats Units. Aquest país acumula ja 1.204.475 de contagis i els decessos superen els 70.000, més del doble que el Regne Unit, el segon país amb més víctimes mortals. Segons les dades de la Universitat Johns Hopkins, hi ha vora 3,7 milions de persones infectades en tot el món, de les quals 1,2 milions se n’han recuperat i més de 257.000 persones han mort.

També et pot interessar

stats