Trump amenaça amb suspendre temporalment la immigració per la pandèmia

Els Estats Units ha suspés lleis migratòries i des de fa setmanes deporta a Mèxic tots els migrants que travessen la frontera.

Un grup de persones camina aquest dilluns pel pont internacional del Paso del Norte a Ciudad Juárez, Mèxic
Un grup de persones camina aquest dilluns pel pont internacional del Paso del Norte a Ciudad Juárez, Mèxic / Paul Ratje (Reuters)

Donald Trump ha amenaçat a través de Twitter que suspendrà temporalment la immigració al país a causa de la pandèmia de coronavirus, encara que no ha donat detalls sobre la decisió. “A la llum de l’atac de l’enemic invisible, així com la necessitat de protegir els treballs dels nostres GRANS ciutadans estatunidencs, signaré una orde executiva per a suspendre temporalment la immigració als Estats Units!”, ha publicat aquest dilluns a la nit el president dels Estats Units.

Ni la Casa Blanca ni el Departament de Seguretat Nacional, encarregat de la gestió de la immigració, han explicat res més del que diu el tuit del mandatari, la qual cosa ha generat dubtes sobre l’efecte real que l’anunci puga tindre. Des de l’inici de la pandèmia, l’executiu ha tancat les fronteres terrestres amb el Canadà i Mèxic, alhora que el trànsit aeri internacional està en la pràctica suspés i els consolats i ambaixades han limitat els serveis de visats.

Des de fa setmanes, els Estats Units utilitza la pandèmia per a endurir la política migratòria: ha suspés lleis migratòries i deporta immediatament a Mèxic tots els sol·licitants d’asil i els immigrants sense papers que travessen la frontera. Defensors dels drets dels immigrants han manifestat preocupació que el govern mantinga aquestes mesures d’emergència més enllà de la crisi del coronavirus. L’advocat Charles Kuck, del bufet especialitzat en immigració Kuck Baxter, ha contestat en Twitter que la justícia determinarà que una orde de Trump en aquest sentit és “completament il·legal”.

En el seu tuit, Trump ha fet al·lusió a la “protecció” de treballs en un moment en el qual les mesures de confinament contra el coronavirus han destruït 22 milions de llocs de treball en tot el país en un període de quatre setmanes, una situació sense precedents. No obstant això, la setmana passada el govern va aprovar que immigrants amb visats agrícoles puguen estendre la seua estada més enllà dels tres anys permesos i que puguen canviar d’ocupador per a evitar així una crisi en la cadena de subministrament d’aliments.

També et pot interessar

stats