Tres de cada quatre ingressats a les UCI són menors de 60 no vacunats, segons veus expertes

Des de l’àmbit mèdic recorden que l'evidència científica demostra que la vacunació evita ingressar als hospitals

La variant òmicron encara pot ser greu entre les persones no vacunades / À Punt NTC

L'excés de confiança, la banalització de la pandèmia i la despreocupació han fet creure a moltes persones que la vacunació dels altres pot protegir-los del virus tot i no estar vacunats. Veus expertes, en canvi, han donat un avís: si bé la vacunació ha remés els efectes més greus de la malaltia per coronavirus, la covid encara pot provocar ingressos hospitalaris i inclús la mort, sobretot entre aquells pacients que no han rebut cap dosi. 

Abans l’ocupació en llits d’UCI era majoritàriament per contagis de la variant delta, però en les últimes setmanes ha començat a ingressar el pacient greu d’òmicron. “El malalt d’aquesta variant presenta un quadre molt similar al delta: una pneumònia bilateral amb insuficiència respiratòria greu i refractària als mètodes d’oxigenació convencionals”, ha explicat Álvaro Castellanos, president de l’Associació Espanyola de Medicina Intensiva. 

Amb tot, continua havent-hi un percentatge important de població de 20 a 39 anys sense la pauta completa. Tres de cada quatre ingressats a les UCI són menors de 60 anys no vacunats, segons Castellanos. A més, “si no estàs vacunat, tens cinc vegades més de possibilitats d’acabar en una  UCI o fins i tot morir” ha advertit Iñaki Comas, investigador de l’Institut de Biomedicina. 

Des de l’àmbit mèdic i científic han insistit que l'evidència científica demostra que vacunar-se és més segur, i han fet èmfasi en les dones embarassades no vacunades.

Els no vacunats tenen 10 vegades més risc d'acabar a l'UCI i 6 més de morir

"Una de les certeses que sense dubte tenim després de dos anys de lluita contra el virus és que les vacunes s'han mostrat efectives" ha assegurat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, durant la seua intervenció en la Diputació Permanent de les Corts per a informar sobre la situació epidemiològica i sanitària a la Comunitat Valenciana.

Entre el 30 de desembre i el 9 de gener, de cada 100.000 persones no vacunades 28,6 han ingressat a l'UCI, enfront del 2,9 entre les vacunades. "Els no vacunats tenen 10 vegades més de probabilitats d'ingressar en una UCI i sis vegades més risc de mort que els no vacunats" ha afirmat la consellera. També s'ha observat un augment en les taxes d'hospitalització en els majors de 30 anys no vacunats, amb un alt increment de la taxa d'ingrés de les persones entre els 60 i els 79 anys.

També et pot interessar

stats