Tres de cada deu valencians pateixen els efectes de la Covid-19 sobre l'ocupació

Els nous aturats, treballadors afectats per ERTO i autònoms amb prestació extraordinària sumen mig milió de persones.

Entrada tancada d'un bar
Entrada tancada d'un bar / Eduardo Parra (Europa Press)

El 29,6% dels afiliats a la Seguretat Social de la Comunitat Valenciana pateix els efectes de la Covid-19 sobre l'ocupació. La suma dels nous aturats, els treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) i els autònoms amb prestació extraordinària entre març i abril ascendeix a més de mig milió de persones afectades. En tot Espanya, la xifra arriba als 5,25 milions de persones i al 27,2% dels afiliats.

Segons un nou informe de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), l'impacte laboral de la pandèmia a la Comunitat Valenciana afecta 570.102 persones: 73.689 nous aturats registrats, 349.634 afectats per un ERTO i 146.779 autònoms amb prestació extraordinària reconeguda.

Les diferències regionals s'expliquen en bona part per l'especialització productiva de cada autonomia. Les Illes Balears, les Canàries, la Comunitat Valenciana i Andalusia són les quatre comunitats on l'efecte sectorial és més negatiu, a causa, principalment, del pes del turisme.

No obstant això, hi ha grans diferències per comunitats autònomes. Mentre que a les Balears i les Canàries el percentatge d'afectats laboralment pel Covid-19 supera el 40% dels afiliats, a Múrcia i Extremadura, no arriba al 22%.

També et pot interessar