Tres corbes sobre l'evolució del contagi de Covid-19

Mitjançant xifres acumulades, diàries i increments percentuals, podem obtindre diferents gràfiques.

Tres corbes sobre l'evolució del contagi de Covid-19
Tres corbes sobre l'evolució del contagi de Covid-19

En les últimes setmanes ens estem acostumant a sentir parlar de corbes, pics de contagi, increment percentual... Però sabem realment a què fan referència aquests conceptes?

Contagis acumulats per cada 100.000 habitants

En aquesta primera corba veiem el creixement acumulat dels contagis de la Covid-19 a la Comunitat Valenciana i a Espanya. Hem dividit els contagis entre la població per a donar una xifra de casos per cada 100.000 habitants. Aquesta corba mai podrà ser doblegada, ja que és la suma diària de contagis diaris. Com a màxim, una vegada superada la pandèmia, podrà ser totalment horitzontal.

Contagis diaris per cada 100.000 habitants

En aquesta segona corba tenim els casos diaris de coronavirus per cada 100.000 habitants. Aquest gràfic mostra tant ascensos com descensos, en funció del valor del dia anterior, i és al que fan referència els tècnics quan parlem del pic de contagi o de doblegar la corba. Podem veure que a la Comunitat Valenciana aquest pic va ser el dia 28 de març i a Espanya, dos dies després.

Increment diari de contagis

Per últim, aquest és l'increment diari de contagis respecte a l'acumulat del dia anterior. Com veiem, aquesta corba tendeix a ser descendent perquè, com més gran és el nombre acumulat, més xicotet serà l'increment diari. Durant l'inici de la pandèmia hi havia increments del 30% o 35%, mentre que ara aquest percentatge és del 2 o 3%.

També et pot interessar

stats