Tres comarques d'Osca tornen a la fase 2 per un rebrot

El ministre de Sanitat destaca que s'ha detectat precoçment i confia que la reculada en la desescalada siga "suficient".

Proves PCR realitzades en una empresa hortofructícola de Saidí en la qual s'ha detectat un brot de Covid-19
Proves PCR realitzades en una empresa hortofructícola de Saidí en la qual s'ha detectat un brot de Covid-19 / Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest dilluns que la Conselleria de Sanitat d'Aragó ha decretat unes mesures que impliquen el retrocés de les comarques d'Osca del Baix Cinca, Cinca Mitjà i la Llitera a la fase 2 de la desescalada després de detectar-se un brot en una explotació hortofructícola de Saidí amb 14 casos.

Illa ha assegurat que s'està fent un seguiment "molt especial" del brot que s'ha produït els últims dies en diferents localitats de la zona, com ara Binèfar, Saidí, Fraga i Montsó, encara que afirma que "està en vies de ser controlat". El ministre ha valorat que s'ha detectat precoçment i confia que la reculada a la fase 2 siga "suficient".

La tornada d'aquestes comarques a la fase 2 de la desescalada implica la modificació d'aforaments al 50% a l'interior d'hoteleria sense accés a barra, un terç de l'aforament en piscines i mesures de distanciament social.

També des del Govern d'Aragó recomanen limitar els desplaçaments a aquestes zones, però recorden que el govern regional no té la capacitat de limitar la mobilitat i que, per tant, "no deixa de ser una recomanació". Dimarts hi haurà una reunió bilateral del Ministeri de Sanitat amb les autoritats aragoneses per a continuar analitzant la situació.

Nous focus a Galícia, el País Basc, Múrcia i Fuerteventura

Amb el descens de la pressió hospitalària, els sistemes de control estan redirigint els esforços a la vigilància dels focus de possibles rebrots dels contagis. A Galícia, el servei de salut ha confirmat l'existència d'un focus actiu de coronavirus a Ribeira (la Corunya) després de detectar nou casos. La principal hipòtesi és que es tracta d'un cas importat des del Brasil arribat a través de Portugal. D'altra banda, al País Basc han confirmat huit positius en la residència de la congregació de les Serves de Jesús a Bilbao, un episodi vinculat al rebrot de l'Hospital de Basurto, ja controlat.

A Múrcia es troben en quarantena els contactes d'una persona contagiada en un avió que va arribar a Madrid procedent de Bolívia i que ha produït tretze contagis. Finalment, a l'illa canària de Fuerteventura han donat positiu onze migrants arribats en pastera dijous passat. L'illa ja havia detectat altres catorze casos la setmana passada en una embarcació irregular.

Illa demana "prudència" en la 'nova normalitat'

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha demanat a la població tindre "prudència" en la 'nova normalitat', i després que haja finalitzat l'estat d'alarma, perquè el nou coronavirus continua estant "molt present". Illa ha recordat que en aquesta etapa, i fins que no es derrote al nou coronavirus amb un tractament o una vacuna, és necessari continuar mantenint la distància interpersonal, la higiene de mans, utilitzar les màscares i garantir la higiene en espais públics.

Preparats per a una segona ona de coronavirus

Finalment, el ministre ha asseverat que a Espanya s'està millor preparat a l'hora d'enfrontar-se a una possible segona ona de transmissió del coronavirus, ja que s'està constituint una reserva estratègica d'equips de ventilació mecànica i invasiva, així com de productes sanitaris, s'estan prenent mesures per a la campanya de vacunació de la grip i, a escala mundial, s'està realitzant un "esforç impressionant" a avançar en teràpies.

També et pot interessar

stats