Quins treballs tornen aquest dimarts i quins continuen sense estar permesos?

La construcció en què els obrers no estiguen en contacte amb els residents i la indústria, poden reprendre l’activitat.

Repartiment de mascaretes en el transport públic
Repartiment de mascaretes en el transport públic / Juanjo Martín (Efe)

Aquest dimarts s’inicia una nova fase en l’estat d’alarma a la Comunitat Valenciana: poden tornar a la faena els treballadors d’activitats no essencials amb limitacions, però es manté el confinament per a la resta de la població.

Qui torna a la faena?

Reprenen l'activitat les persones que no poden teletreballar d'indústries no essencials per a lluitar contra l'epidèmia. També pot tornar a la faena el sector de la construcció, però amb una excepció que s'ha publicat aquesta mitjanit en el Butlletí Oficial de l'Estat: el govern espanyol prohibeix les obres en edificis en què els residents hagen de compartir espais comuns amb els obrers, per a evitar el risc de contagi de la Covid-19. Sí que es permeten els treballs i les obres puntuals que es duguen a terme en immobles per a fer reparacions urgents d’instal·lacions i avaries, així com les tasques de vigilància.

Per ser essencials per a frenar la pandèmia, no han parat en cap moment de l’estat d’alarma les activitats sanitàries, de seguretat i telecomunicacions, de duanes, el subministrament i distribució d’aliments i productes de primera necessitat. També han continuat treballant en el sector del subministrament d’energia elèctrica, de productes derivats del petroli i gas natural.

A més, es consideren essencials els treballadors d’empreses i indústries auxiliars ꟷcomponents, neteja, vigilància i seguretat, manteniment i avaries urgents i transports de mercaderies i personesꟷ necessàries per al funcionament de les activitats anteriors. També la recollida de residus i el proveïment d’aigua.

Continua activa l’administració de justícia i tots els serveis lligats a aquest sector, així com notaries i gestories.

Per a vendre productes de primera necessitat es mantenen obertes les botigues d’alimentació, farmàcies, els centres mèdics, les òptiques, ortopèdies, establiments de premsa i papereria, estancs, gasolineres, botigues d’alimentació d’animals domèstics i tecnologia, comerç per internet i bugaderies.

També es consideren serveis essencials els mitjans de comunicació, que poden continuar mantenint-ne l’activitat.

Llavar la roba de treball a 60-90 graus

Per als que deixen el confinament per a acudir als llocs de treball, l’executiu espanyol recomana llavar la roba de faena a una temperatura d’entre 60 i 90 graus. Si han d’utilitzar el transport públic, els informa que han de guardar la distància amb altres viatgers i que porten una mascareta higiènica.

A partir d’aquest dimarts han començat a repartir-se mascaretes als treballadors dels serveis en què és difícil mantindre la distància mínima i en el transport públic.

El Ministeri de Sanitat ha publicat una guia de bones pràctiques als centres de treball per a previndre contagis.

Quines activitats no es poden reprendre?

El decret del 14 de març, que va ordenar l’aïllament social i va restringir els moviments, determina les activitats que es restringeixen amb la finalitat de protegir la salut de la ciutadania:

-Continuen tancats els establiments de restauració (excepte el servei a domicili), discoteques, instal·lacions culturals, d’oci, recintes esportius, parcs d’atraccions i auditoris. Segueixen prohibides les revetles, desfilades, festes populars i manifestacions folklòriques en recintes oberts i vies públiques.

-I pel que fa a les perruqueries, només es permet el servei a domicili, per a garantir l’atenció i la higiene de les persones més vulnerables.

També et pot interessar

stats