Treball rebutja l’ERTO de l’EMT de València

La conselleria rebutja la sol·licitud perquè la causa per força major al·legada "no és aplicable" a empreses del sector públic.

Un autobús de l'EMT de València
Un autobús de l'EMT de València / EMT

La Direcció General de Treball, que depén de la Conselleria d’Economia, ha rebutjat l’expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que la direcció de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València havia pactat amb el Comité d’Empresa, segons han confirmat a À Punt fonts de la conselleria.

L’EMT va presentar la setmana passada l’expedient de regulació d’ocupació fins al 10 de maig. Apel·lava a “causes de força major”, després d’una considerable reducció de l’activitat, per les restriccions a la mobilitat derivades de l’estat d’alarma, i la pèrdua consegüent d’ingressos.

La Direcció General de Treball ha rebutjat la sol·licitud d'ERTO perquè la causa per força major al·legada "no és aplicable" a empreses del sector públic.

L'autoritat laboral autonòmica ha constatat que l'activitat realitzada per l'EMT no està entre les susceptibles de presentar un ERTE per força major derivat de la situació del coronavirus, segons informen fonts de la Conselleria d'Economia.

La Direcció General de Treball basa la seua decisió en dos informes de la Direcció General de Treball del Ministeri de Treball i Economia Social en consulta de data 13 d'abril de 2020 i per l'Advocacia General de l'Estat del Ministeri de Justícia del 19 de març de 2020.

L’ERTO es va plantejar per a 430 persones d’una plantilla de 1.700 treballadors i treballadores. Era de caràcter voluntari, donant prioritat als sol·licitants amb càrregues familiars o majors de 55 anys, i assegurant el 100% del salari.

La majoria dels treballadors adscrits porten dies a casa i ara s’obri un nou front amb l’empresa per a aclarir com s’ha de compensar aquest periode.

PP i Cs demanen dimissions

Els grups municipals de PP i Ciutadans han exigit la dimissió del regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, i la directiva de l'EMT després d'assabentar-se de la notícia. La portaveu popular, María José Català, ha recordat que el consellers del PP en l’EMT havien advertit que l'autoritat laboral "havia tombat un ERTO a l'empresa de transports a Valladolid".

"Cal negociar amb els treballadors i tractar l'assumpte amb màxima seguretat jurídica, no podem jugar amb l'ansietat dels treballadors que són els que estan donant servei a la ciutadania en l'estat d'alarma", ha reclamat Català.

El portaveu de Cs, Fernando Giner, ha lamentat que les administracions local i autonòmica “no hagen dialogat” per a resoldre correctament l’ERTO. Giner, que suma aquest cas a l’estafa recent de 4 milions d’euros, considera que l’EMT està “a la deriva” i que els seus gestors “no estan capacitats”.

També et pot interessar

stats