Treball proposa prorrogar els ERTO fins a finals d’any

El Ministeri també contempla la prohibició d’acomiadar el personal després dels ERTO fins al 31 de desembre.

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz
La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz / Ministeri de Treball

El Ministeri de Treball i Economia Social proposa prorrogar automàticament els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) fins al 31 de desembre i limitar els de força major a empreses en activitats econòmiques especialment afectades, així com negocis que depenen d’aquestes. Entre les propostes també s’inclou la prohibició d’acomiadar el personal després dels ERTO fins al final d’any.

Així ho recull l’esborrany que ha presentat Treball als agents socials en el marc de la negociació per a allargar els ERTO més enllà del 30 de setembre, situació en la qual es troben vora 700.000 treballadors. El document preveu mantindre la vigència, fins al 31 de desembre de 2020, de l’article 2 del reial decret llei 9/2020, de 27 de març amb el qual l’executiu espanyol va establir que no es podrien “entendre com a justificatives de l’extinció del contracte de treball ni de l’acomiadament” causes relacionades amb la pandèmia. La qual cosa va suposar prohibir els acomiadaments objectius (que comporten una indemnització de 20 dies per any treballat) emparats en la covid-19, que passaven a considerar-se improcedents, amb una major indemnització (de 33 dies per any), o nuls.

Així mateix l’esborrany també contempla l’ampliació fins a final d’any d’altres mesures aprovades aquests mesos com la interrupció del còmput de la duració màxima dels contractes temporals afectats per la covid-19 o el Pla Emcuida, que dona dret a la reducció de la jornada de treball, amb la consegüent reducció salarial, per a la cura de menors.

El text estableix la fi del comptador a zero, és a dir que a partir de l’1 d’octubre les prestacions consumides per treballadors en ERTO es restaran de futurs períodes de desocupació, un aspecte que han rebutjat la patronal i els sindicats. En el seu lloc, el Ministeri planteja una prestació extraordinària per fi de campanya per a persones amb contracte fix discontinu afectades per un ERTO.

Aquest dilluns es tornaran a reunir el govern, la patronal i els sindicats per a continuar amb les negociacions amb l’objectiu d’arribar a un acord sobre les condicions de les pròrrogues dels ERTO.

També et pot interessar

stats