Tots Sants en temps del coronavirus: mascaretes, gel i drons als cementeris

La pandèmia marca la celebració d'aquest dia festiu, amb visites escalonades als cementeris i mesures especials de prevenció de la Covid-19.

Vista àeria, des d'un dron, del cementeri d'Elx.

La pandèmia de coronavirus ha obligat a avançar enguany les tradicionals visites als cementeris durant celebració de Tots Sants per a evitar les aglomeracions. Aquest és un dels dies de més afluència de visitants de tot l'any i la majoria de municipis valencians han establit mesures per a evitar que es produïsca cap contagi als fossars.

A més del protocol fixat per la Conselleria de Sanitat Universal, diferents consistoris de la Comunitat Valenciana han optat per incorporar mesures extres per a garantir un Tots Sants segur. Alguns han decidit ampliar l'horari d'obertura als cementeris, limitar el temps de cada visita, establir corredors d'entrada i eixida, implantar un sistema de cita prèvia o augmentar la presència policial per a controlar la limitació de l'aforament.

Pel que fa a l'aforament, els cementeris han de garantir que no hi haja més d'una persona per cada 2,25 metres quadrats. Estarà permés l'ús dels lavabos i l'ocupació màxima serà d'una persona per a espais de fins a quatre metres quadrats.

Ajuntaments com el d'Elx o el de Paterna han apostat pels drons com a eina per a controlar que es respecten les mesures anti-Covid-19 al recinte en tot moment. El regidor de Cementeris il·licità, Héctor Díez, ha afirmat que si la unitat aèria de la Policia Local detecta un volum elevat de persones, queda prohibida l'entrada "fins que es buide".

També a Alacant, la Policia Local tancarà els accessos quan l'aforament es complete. A més, patrullarà amb bicicletes i a peu per a recordar les mesures i controlar que es respecten la distància i els itineraris marcats.

Al Cementeri General de València, el recinte s'ha dividit en sis sectors i s'ha instal·lat un comptador digital de visites en cada porta. A més, fins al 8 de novembre s'ofereixen misses cada dia a les onze del matí.

També et pot interessar

stats