Tots els centres educatius tindran un espai per a aïllar els casos sospitosos de coronavirus

L’alumne o docent amb símptomes es traslladarà a aquestes dependències per a evitar contagis amb la resta del centre.

Aula a una escola
Aula a una escola / Europa Press

Un espai aïllat dins del centre escolar, amb poc mobiliari i bona ventilació. És la nova dependència amb què hauran de comptar tots els centres escolars valencians a partir del 7 de setembre, quan comence el curs escolar, i on es traslladaran aquells membres de la comunitat educativa amb sospites de tindre el coronavirus.

És, juntament amb les entrades esglaonades, els grups de convivència estable o la distància d'1,5 metres dins de l’aula, que ja va anunciar el conseller Marzà, una de les mesures que contempla el protocol que han dissenyat la Conselleria de Salut Universal i la d’Educació per a adaptar l’activitat docent a la situació sanitària durant el pròxim curs.

Quan algun alumne tinga “febra, tos, sensació de falta d’aire”, entre d’altres símptomes, haurà de ser traslladat, acompanyat d’una única persona del centre -la que haurà identificat el cas sospitós- al que s’ha denominat Espai Covid-19. Serà un espai separat, d’ús individual, amb bona ventilació, amb el mínim material possible i una caixa on hi haurà material de protecció, segons consta en el document.

L’alumne esperarà en aquesta dependència fins que algun familiar puga recollir-lo, previ avís del centre escolar. S’haurà de procurar que l’alumne se’n vaja del centre en transport privat, en lloc de públic.

En cas que la persona amb sospites de tenir el coronavirus siga un docent o un altre treballador del centre, haurà de comunicar la seua situació al Servei de Prevenció de Riscos Laborals. A més, la Generalitat estableix que, en cas de produir-se un rebrot, el Centre de Salut Pública establirà el protocol d’actuació al centre. El sistema públic de salut serà l’encarregat d’establir el seguiment dels contactes i el procediment que ha de seguir el centre.

Aposta per les classes presencials

Des de la Generalitat aposten, com ha reiterat aquest dimecres el president Puig, per la “màxima assistència presencial possible”, sobretot entre els escolars més joves, per a afavorir la seua socialització. Perquè l’activitat escolar es duga a terme amb totes les condicions de seguretat sanitària, la Generalitat té previst un ventall de plans d’actuació, que s’implantaran en funció de l’evolució de la pandèmia.

Les famílies, per la seua banda, donen suport a la idea de les classes presencials, “mentre es puga garantir la seguretat sanitària” perquè suposa garantir “el dret universal a l’educació” i evitar l’absentisme escolar, com han manifestat des de la Confederació d’Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) Gonzalo Anaya.

Per tal de recuperar l’activitat docent, la Conselleria d’Educació contractarà 4.374 professors més i incrementarà en 207 milions el pressupost per a fer front a despeses extraordinàries, com les desinfeccions dels centres educatius o l’adquisició de tres milions de mascaretes i més de 86.000 litres de gel hidroalcohòlic.

Distanciament adaptat a cada etapa

La separació entre l’alumnat serà essencial el pròxim curs. En infantil i primària els centres hauran de crear grups estables de convivència d'un màxim de vint persones. Per a això, els centres podran barrejar alumnat de diversos nivells. Pel que fa al segon i tercer cicle de primària, es recomana també conformar aquests grups bambolla i, si no es pot, cal garantir la distància interpersonal d'1,5 metres.

Aquests grups de convivència estable podran relacionar-se entre si sense mantindre la distància i sense usar mascareta. Això sí, no podran relacionar-se amb alumnat d'altres grups.

En secundària, batxillerat i cicles formatius, la situació canvia. Els centres han de facilitar la presencialitat sempre que siga possible i els alumnes hauran de mantindre la distància de metre i mig. Si això no és possible per les característiques del centre, sí que s'haurà de garantir la presencialitat de l'alumnat de 1r de l'ESO, FP bàsica i altres grups amb necessitats específiques. En eixos casos, la resta de l'alumnat acudirà al centre en dies alterns. En tots els casos, els estudiants hauran de dur mascareta si no poden mantindre la distància interpersonal.

També et pot interessar

stats