Totes les autonomies, menys la Comunitat Valenciana, esperen avançar dilluns en la desescalada

És l’única de tot l’Estat que no ha demanat al Ministeri de Sanitat passar de fase, per "prudència".

En la imatge, clients a les terrasses de la platja de la Malva-rosa de València, a primera hora del dilluns
En la imatge, clients a les terrasses de la platja de la Malva-rosa de València, a primera hora del dilluns / Kai Försterling (Efe).

La Comunitat Valenciana és l’única en tot l’Estat que no ha demanat al govern espanyol passar de fase en la desescalada a partir del dilluns, 25 de maig. Segons ha explicat la Generalitat, prefereix continuar una setmana més en la fase 1 per prudència, ja que hi ha hagut un lleuger augment de contagis en els últims dies. A més, avançar dilluns a la següent etapa implicaria que alguns departaments sanitaris només estarien una setmana en la fase 1. La decisió del govern valencià comporta, per contra, que els deu departaments que avançaren primer en la desescalada passaran tres setmanes, en lloc de les dues mínimes que exigeix generalment el Ministeri de Sanitat, en aquesta fase.

La resta de comunitats aspiren a fer un pas més dilluns que ve i algunes demanen mesures a la carta, no previstes inicialment per l’executiu espanyol, i que van des de permetre la mobilitat entre províncies a augmentar els aforaments. La majoria considera que ja compleixen les condicions per a passar de fase, fins i tot la Comunitat de Madrid, que recorrerà davant del Tribunal Suprem contra la decisió del Ministeri de Sanitat de denegar l’avanç de l’autonomia a la fase 1 la setmana passada .

El Ministeri de Sanitat ha començat les reunions bilaterals amb les autonomies per a analitzar els informes en què es justifiquen les dades per a canviar de fase dilluns que ve, una vegada que ha finalitzat el termini aquest dimecres per a presentar la documentació. Fins ara, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i part del seu equip, han mantingut trobades amb els consellers de Sanitat de Ceuta, Melilla, Galícia, Cantàbria, les Illes Balears, Múrcia i Astúries, entre altres. Una vegada que concloga el procés d’anàlisi i estudi de la documentació tècnica enviada, el Ministeri comunicarà la decisió, previsiblement divendres.

La gran majoria de territoris volen passar a la fase 2. Aquesta etapa de la desescalada implica, entre altres mesures, que els bars i restaurants puguen treballar amb un màxim del 40% de l’aforament i mantenint dos metres de seguretat entre taules; la reobertura de centres comercials ꟷal 30% de la capacitat en zones comunes i del 40% per als localsꟷ, i de cines, teatres i auditoris, amb un terç de butaques preassignades. També es permeten les visites a residències d’ancians en casos excepcionals.

Encara que els desitjos d’evolucionar són més grans encara en les autonomies que encara no han abandonat la fase 0 ꟷa pesar que l’han suavitzada amb certs alleujamentsꟷ, com ara Madrid, l’àrea metropolitana de Barcelona i diverses zones de Castella i Lleó.

També et pot interessar

stats