Els titelles cobren vida en quinze municipis dels Ports en una edició estiuenca del festival Portsxinel·la

Aquesta vesprada comencen les primeres representacions, que reuniran fins a una dotzena de companyies.

El festival proposa 34 espectacles al llarg de les pròximes setmanes
El festival proposa 34 espectacles al llarg de les pròximes setmanes / Europa Press

Els titelles recorreran els Ports des d’aquest dissabte i fins al pròxim dia 24. Els primers participaran en els quatre espectacles previstos hui a Cinctorres, Benassal i Vilafranca. Seran els primers muntatges que interpretaran una dotzena de companyies, algunes d'aquestes internacionals, que participen en la quarta edició del festival Portsxinel·la, que enguany s’ha traslladat a l’estiu a causa de la pandèmia. A més de les representacions, que recorreran quinze municipis, també hi haurà tallers i la presentació d’un llibre a través d’internet.

El festival ha programat 34 activitats gratuïtes al llarg d’aquestes setmanes. Les primeres, per a aquesta vesprada. Tritragedias a Cinctorres, Criaturas particulares a Vilafranca i No toques mis manos a Benassal són les representacions que obrin el festival de 2020.

Companyies vingudes de diversos punts d’Espanya, com Aragó o Catalunya, però també propostes creades entre Espanya i diversos països estrangers, com el muntatge de Matatena Teatre (Madrid-Mèxic) o Valeria Guglietti (Catalunya-Argentina) portaran fins als Ports els titelles de guant, el teatre d’ombres o les animacions.

Els treballs de les companyies valencianes tampoc no faltaran en aquesta nova edició del Portsxinel·la. LaPinzón, Teatre Conino Gurillo i Xarop Teatre també representaran els seus espectacles de marionetes en una edició que estarà marcada per les mesures higièniques i sanitàries per a evitar contagis.

A banda dels espectacles, aquest festival també ha programat diversos tallers en línia sobre titelles, que oferiran Hermanos Castro (Colòmbia), Valeria Giugletti i Roberto White, i la presentació del llibre de Jaume Lloret Els titelles del País Valencià, que podrà seguir-se a través del web del festival.

Vallibona, Portell de Morella, Herbers i Benassal són algunes de les poblacions que, per primera vegada, acolliran representacions d’aquest jove festival que, amb només quatre edicions, ja ha aconseguit consolidar-se. A més, Morella, Vilafranca, el Forcall, Cinctorres, la Todolella, Castellfort, la Mata, Castell de Cabres, Villores, Palanques i Sorita seran altres de les poblacions que acolliran activitats de Portsxinel·la.

El festival, a banda d’acostar les propostes culturals fins a municipis menuts, amb més dificultats per a oferir una programació cultural estable, també pretén convertir-se en un atractiu turístic més per a l’interior valencià.

Durant la presentació d’aquesta proposta rural de titelles, el director del festival, Carles Benlliure, va admetre que, tot i les dificultats per a organitzar aquesta nova edició del festival, que han impedit que algunes companyies internacionals que tenien previst participar-hi finalment no puguen fer-ho, el festival s’ha convertit en un revulsiu per al sector després d’uns mesos en què la pandèmia li ha impedit treballar. “Estem més emocionats que mai”, assegura.

També et pot interessar