Tintoreries valencianes demanen no ser servei essencial durant l'estat d'alarma per a poder tancar

Al·leguen falta de recursos per a la seguretat de treballadors i clients i dificultats per a beneficiar-se de les ajudes a les pimes.

Façana d'una tintoreria que ha baixat la persiana per motius sanitaris a Toledo
Façana d'una tintoreria que ha baixat la persiana per motius sanitaris a Toledo / Europa Press

L'associació empresarial valenciana de neteja tèxtil, que representa els interessos del negocis de tintoreria, ha enviat una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, on demana que els retiren la condició de servei essencial durant l'estat d'alarma, com han fet amb les perruqueries, perquè això els impedeix tancar els establiments.

En una carta signada pel president de l'associació, Vicente Claramunt, Sánchez explica que la necessitat està justificada per a bugaderies industrials hospitalàries, però no per a les tintoreries. Recorda que aquests establiments donen un servei a xicoteta escala i que el personal manca de la formació i dels recursos tècnics i científics per a controlar la possible contaminació dels locals o de les peces de roba amb què treballen, com per exemple, la "barrera sanitària" amb què les bugaderies industrials tracten la roba sospitosa de contaminació biològica. Unes carències que, consideren, comprometen la seguretat de la clientela i les plantilles.

Dificultats per a beneficar-se de les ajudes del govern

En el rerefons d'aquesta controvèrsia hi ha els llimbs econòmics en què l'associació considera que queden aquests negocis de barri, la gran majoria pimes. "Estem totalment parats, desemparats i abocats irremeiablement al tancament, tal com està succeint en tot Espanya. Però a diferència dels comerços obligats a tancar, estem discriminats respecte de les ajudes que ens pot oferir i que ha promés el seu govern", raona en la carta el president de l'associació.

En declaracions a À Punt, Mari Carmen García, una tintorera del barri de l'Amistat de València, ens explica que, amb la consideració actual de servei essencial, té impossible tancar i alhora fer un ERTO a l'única empleada que té, a pesar de la dràstica caiguda de la faena. Només podria acollir-se a les ajudes del govern espanyol si la facturació es desplomara per sota del 75% respecte dels últims mesos, una circumstància que no sap si es donarà per unes dècimes de marge.

També et pot interessar

stats