El termini de transició entre fases de la desescalada podria variar

Segons ha explicat Salvador Illa, el termini es podria acurtar "segons com evolucione la pandèmia".

Salvador Illa durant la roda de premsa en el Palau de la Moncloa a Madrid
Salvador Illa durant la roda de premsa en el Palau de la Moncloa a Madrid / Senyal institucional del Palau de la Moncloa (Efe)

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat hui que, si bé el criteri fixat és que cada territori romanga 14 dies en una fase abans de passar a la següent, en el procés de desescalada, aquest termini es pot acurtar atenent a com evolucione la pandèmia.

Així ho ha apuntat en la roda de premsa posterior a la reunió telemàtica amb les comunitats autònomes, quan li han preguntat per la possibilitat que algunes zones puguen superar la fase en què es troben abans d'hora.

Illa ha explicat que el termini de transició en la desescalada està fixat en catorze dies per fase, però "depenent de com evolucione la pandèmia" pot haver-hi opcions de "modificació". "El que hi ha vigent és el que es va acordar (catorze dies) i l'estat d'alarma s'aplicarà on calga i el mínim temps necessari. Anirem prenent les decisions oportunes", ha afegit.

El ministre ha reiterat que la desescalada és un procés "gradual, simètric i flexible", el que s'estudia és el ritme epidemiològic de cada unitat territorial i ha deixat clar que la majoria de presidents autonòmics han manifestat que estan a favor de continuar limitant la mobilitat que regeix sota l'estat d'alarma.

Segona onada de l'estudi de seroprevalença

Illa ha explicat també que, els resultats de la segona onada de l'estudi de seroprevalença es coneixeran a la fi de la primera setmana de juny.

En aquest estudi participen més de 61.000 persones, igual que en la primera onada, i s'espera que concloga en la setmana que ve i que els resultats es publiquen al final de la primera setmana de juny.

Els resultats totals no se sabran fins a acabar la tercera fase de l'estudi però el ministre ha valorat que aquesta segona donarà dades "significatives".

També et pot interessar

stats