Més de la tercera part de les morts per Covid-19 es concentren al Brasil i els EUA, els països més reticents

El focus de la malaltia continua a l’Amèrica Llatina, on Bolívia i l’Argentina registren xifres rècord de contagis i decessos.

El líder del Brasil, Jair Bolsonaro, és acollit per partidaris enmig de l’esclat de la malaltia de coronavirus el passat 31 de juliol
El líder del Brasil, Jair Bolsonaro, és acollit per partidaris enmig de l’esclat de la malaltia de coronavirus el passat 31 de juliol / Alan Santos (Presidència del Brasil)

El món ha reaccionat tard a la pandèmia però hi ha dos països que, des de l’inici, han tractat de minimitzar-ne la gravetat i s’han mostrat reticents a imposar restriccions per a evitar-ne la propagació: els Estats Units i el Brasil. Després de donar positiu, el president brasiler Jair Bolsonaro apareixia davant la premsa i es retirava la mascareta, mentre que el seu homòleg Donald Trump encara es resisteix a usar aquesta mesura de protecció. La suma de víctimes mortals per Covid-19 dels dos països representa el 36% del total a tot el planeta, on aquesta última jornada s’han superat els 700.000 decessos.

El recompte independent de la Universitat Johns Hopkins xifra en 18,5 milions les persones infectades, amb els Estats Units (4,8 milions) i el Brasil (2,8 milions) al capdavant de la llista. L’Índia també presenta unes dades crítiques (1,9 milions), seguida de Rússia i Sud-àfrica. Però el focus de la malaltia continua a l’Amèrica Llatina, on països com Mèxic i el Perú freguen el mig milió de contagis, i Bolívia i l’Argentina registren xifres rècord de contagis i decessos.

La vacuna de Novavax mostra una resposta immunològica però amb efectes secundaris

La vacuna contra el coronavirus SARS-CoV-2 desenvolupada per Novavax ha mostrat resposta immunològica positiva, però des de la companyia nord-americana han admés que genera efectes secundaris en la majoria de participants. Les dades de la vacuna experimental són encara part de la fase 1 i 2 de les proves clíniques, per la qual cosa són molt preliminars. Les proves es van fer a 130 voluntaris sans i tots els que van rebre la vacuna i no el placebo van desenvolupar anticossos contra el virus.

La resposta més positiva es va donar en els que van rebre dues dosis separades per tres setmanes, ja que van desenvolupar un nivell d’anticossos quatre vegades superiors a pacients que s’han recuperat de la malaltia. No obstant això, el 80% dels voluntaris, reclutats a Austràlia, han desenvolupat efectes secundaris, spbretot dolors, mentre que un 60% ha experimentat maldecaps i molèsties musculars. Unes huit persones han arribat a patir efectes “severs”, però des de Novavax asseguren que es van recuperar en els dies següents i no han requerit hospitalització.

La Xina registra 27 nous contagis del virus, nou menys que el dia anterior

La Comissió Nacional de Sanitat de la Xina ha confirmat aquest dimarts 27 nous contagis per coronavirus, nou menys que el dia anterior. Dels 27, 22 es van produir per contagi local a la província nord-occidental de Xinjiang, on es va detectar un rebrot fa tres setmanes. Les cinc infeccions restants van ser diagnosticades en viatgers procedents de l’estranger –els coneguts com a casos importats–.

Es tracta del cinqué dia consecutiu per davall del mig centenar de contagis, després que la setmana passada el país on es va originar el nou coronavirus encadenara tres dies seguits per damunt d’aquesta xifra. Així mateix, les autoritats sanitàries han detallat que, fins a la passada mitjanit local, es va donar d’alta a 17 pacients, per la qual cosa el nombre total d’infectats actius a la Xina continental va quedar en 810. Mentrestant, a Hong Kong, el rebrot detectat fa més d’un mes continua sumant infeccions, amb 80 més anunciades l’última jornada, la qual cosa va elevar la xifra total de casos confirmats a la regió administrativa especial fins a 3.670.

També et pot interessar

stats